Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Τρία βιβλία για τη λειτουργία της ψυχής


Άλφρεντ Άντλερ

Μιλάμε για έναν προσεκτικό παρατηρητή της ψυχής που δεν δηλώνει 'αυθεντία' - όπως εμμέσως αφήνει να εννοηθεί ο Γιούνγκ, στον πρόλογο της 'Αναλυτικής Ψυχολογίας' για τον εαυτό του, παρά βάζει σε εισαγωγικά τα "εκλεκτά πνεύματα" (ορισμένους ψυχολόγους) στο τέλος της 'Συγκριτικής ατομικής ψυχολογίας' του και τολμά να διορθώσει τον Φρόυντ, χωρίς να πάψει να τον σέβεται' δεν θέλει να τον καταργήσει' θέλει να τον ξεπεράσει!
Τα περισσότερα από τα βιβλία του, απευθύνονται στον μέσο αναγνώστη, χωρίς να τον κατακλύζουν με όρους και εξεζητημένη ιατρική ορολογία, παρά μόνο όπου είναι απαραίτητο για να γίνει κατανοητός. 
Τα κείμενά του είναι κατάφορτα από παραδείγματα που αποκαλύπτουν περιπτώσεις ασθενών και ιατρικά περιστατικά με σκοπό να κάνουν φανερή τη διάθεση του θεραπευτή να διαφωτίσει και να κοινοποιήσει θεραπευτικές μεθόδους και τεχνικές που αφορούν πολύπλοκες διανοητικές και συναισθηματικές διεργασίες και αποκαλύπτουν τη λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής και της ατομικής και κοινωνικής συνείδησης.
Είναι ένας άνθρωπος γενναιόδωρος με έντονη διάθεση να μοιράσει τη γνώση του για να συμπαρασταθεί στον άνθρωπο που υποφέρει και να προετοιμάσει -όσο αυτό είναι δυνατόν- τον στενό και ευρύτερο κοινωνικό κύκλο του ασθενούς να τον βοηθήσει στη διαχείριση της θεραπείας της ψυχικής του ασθένειας.
Δεν αποσιωπά τα επώνυμα συναδέλφων και συγχρόνων του ψυχοθεραπευτών και τονίζει τη συμβολή τόσο της Βίβλου, όσο και του έργου μεγάλων λογοτεχνών όπως ο Σαίξπηρ, ο Γκαίτε και ο Ντοστογιέφσκι στην διευκόλυνση της θεραπευτικής διαδικασίας. Ήθελε να κάνει γνωστή την 'συγκριτική, ατομική ψυχολογία' για να φανεί χρήσιμος στον συνάνθρωπο και όχι για να γίνει διάσημος.
Είχε έναν γρήγορο και ξαφνικό θάνατο από συγκοπή σ' έναν δρόμο του Αμπερντήν της Σκωτίας ένα πρωινό , στις 28 Μαϊου 1937, πηγαίνοντας να παρουσιάσει μια σειρά διαλέξεων στην τοπική πανεπιστημιούπολη. 
Έφυγε όπως έζησε πετώντας και παρατηρώντας.
Άντλερ στα γερμανικά είναι ο αετός, Γιούνγκ ο νέος, και Φρόυντ, ο φίλος (Ανθρωπογνωσία, σ. 10).  

Γιώργος Χατζηαποστόλου


Πηγές: 
Άλφρεντ Άντλερ, Ανθρωπογνωσία, μτφρ. Σταύρος Καμπουρίδης, Εκδ. Μπουκουμάνης 1971, σ.σ. 308.
Άλφρεντ Άντλερ, Συγκριτική ατομική ψυχολογία, μτφρ. Σ. Πρωτόπαπα, Εκδ. Γκοβόστης [1974], σ.σ. 332.
Άλφρεντ Άντλερ, Problems οf nevrosis, (Οι νευρώσεις και η ερμηνεία τους), μτφρ. Ε. Γράψας, Εκδ.  Η. Mανιατέας (χ.χ.), σ.σ. 144, διαθέσιμο στον τόπο:  file:///C:/Users/User/Downloads/kupdf.net_adler-alfred-.pdf