Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Τα παιδιά με τα κλαδιά

Ήταν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2009. Εκατομμύρια ζευγάρια μάτια παρακολουθούσαν μπροστά στις οθόνες των τηλεοράσεων μια μικρή φωτιά να γιγαντώνεται και να καίει μεγάλες δασικές περιοχές γεμάτες πεύκα, ελιές, θάμνους αλλά και γεωργικές καλλιέργειες και σπίτια. Ένα ανθρωπάκι θα εμφανιζόταν μετά από μέρες στην οθόνη της τηλεόρασης και θα ψέλλιζε πως φταίνε τα πεύκα που μεταδίνουν τη φωτιά και όχι το χέρι των εμπρηστών που θέλησε να μετατρέψει σε οικοδομήσιμη μια δασική έκταση στον Μαραθώνα της Αττικής και τόσες άλλες περιοχές στην Ελλάδα.
Είμαστε πολύ καθυστερημένοι, φαίνεται, ως πολιτισμός, στην ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας -δεν έχουμε ακόμη δημιουργήσει μεταλλαγμένα φυτά που να μην καίγονται- και το κυριότερο δεν καταφέραμε να περιορίσουμε την ευθυνοφοβία των πολιτικών παραγόντων που φτάνει τα όρια της βλακείας και δείχνει να είναι μεταδοτική όπως και η «γρίπη των χοίρων» μεταξύ των ανθρώπων που τους μιμούνται, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Μπροστά στα μάτια των ανθρώπων στην Ελλάδα που, από ενεργοί πολίτες, έχουν μετατραπεί σε θεατές, τα τελευταία 20 χρόνια, από τους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινής ζωής αλλά και από την έλλειψη συγκεκριμένου ιδεολογικού προσανατολισμού, απελπισμένοι άνθρωποι κάνουν εκκλήσεις βοήθειας να έλθουν τα μέσα πυρόσβεσης να σώσουν τα φλεγόμενα σπίτια τους. Η απάντηση των δημοσιογράφων προς τους πυροπαθείς είναι πάγια: «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, η άποψή σας ακούστηκε!» Είναι αυτή απάντηση της Τέταρτης εξουσίας -του Τύπου- που φέρεται ως να είναι Πρώτη, αλλά στα «δύσκολα» αποποιείται την πρωτοκαθεδρία της;

Ακούστηκε; Από ποιους; Από μια άβουλη και ανίκανη κυβέρνηση ή από τους παθητικούς θεατές που παρακολουθούσαν, κατά βάθος, ανακουφισμένοι, να καίγεται ένας περιβαλλοντικός χώρος της Αττικής που βρισκόταν μακριά από το δικό τους σπίτι;
Πέρα από τις σπασμωδικές κινήσεις των εναέριων μέσων και των επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής που αυτοσχεδίαζαν -ελλείψει κεντρικού συντονισμού- μόνο μια ομάδα εθελοντών όλων των ηλικιών -κυρίως νέων- πάλευε με κλαριά να σβήσει μικρές εστίες φωτιάς που έκαιγαν θάμνους και ήταν οι μοναδικές φωτιές, μέσα στα ανθρώπινα μέτρα, που μπορούσαν πρακτικά να αντιμετωπιστούν.

Ο ελληνικός λαός ανέδειξε την τελευταία δεκαετία στην εξουσία, πολιτικούς του «συρμού», πολιτικούς ανάξιους, που περιφέρουν την απαξία τους καμαρωτοί σε τελετές, εγκαίνια και κομματικές συγκεντρώσεις και απαιτούν το σεβασμό μόνο και μόνο γιατί έχουν την εξουσία να τον επιβάλουν. Ένας μικρός «ηγέτης», αφράτος και αεράτος μέσα στο κοστουμάκι του, θέλει να βαδίζει «ανδρικά» -λέμε τώρα- αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα! Κάπου ο βηματισμός του ξεφεύγει προς τα δεξιά και τον επαναφέρει με μικρές διορθωτικές κινήσεις που γίνονται όμως με τόση καθυστέρηση ώστε διαλύουν κάθε ίχνος αρχοντιάς.
Δεν υπάρχουν άξιοι άνθρωποι να αναλάβουν την εξουσία; Δεν είμαι βέβαιος. Πάντως, όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί της κυβερνητικής παράταξης είναι καλύτεροι και από την άποψη των πολιτικών προσόντων αλλά και από την άποψη της προσωπικότητας από τον σημερινό πρόεδρο της κυβέρνησης. Αλλά, δυστυχώς, το μόνο που επαναλαμβάνεται στην ιστορία φαίνεται πως είναι τα λάθη των πολιτικών, αλλά και των ψηφοφόρων. Μεταφορά πολιτικού κύρους και μετάγγιση πυγμής δεν μπορεί να γίνει μεταξύ πολιτικών ακόμη και όταν είναι συγγενείς, όπως στην προκείμενη περίπτωση μεταξύ θείου και ανιψιού!


Έγραφε ο Α. Τερζάκης στο άρθρο του «Τα παιδιά με τα κλωνάρια»[1]:
«Πάει ο καιρός όπου ένα επιτήδειο μηδενικό απαιτούσε το σεβασμό, επειδή κατάφερε να σκαρφαλώσει σε μια καθέδρα. Όλο και περισσότερο, από δω κι εμπρός, ο διδάσκων θα κρίνεται, ο ηγέτης θα ελέγχεται, ο γονιός θα πρέπει να δείχνεται άξιος της αποστολής του. Η αντίληψη πως έτσι και κατόρθωσες να «φτάσεις» δεν έχεις πια για τίποτα να γνοιαστείς ανήκει στην ιστορία. Ανατέλλει μια εποχή όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ξέρει πως το δύσκολο δεν είναι ν’ ανέβεις, αλλά να σταθείς. Πως η πολιτεία σου και μόνη θα σε στηρίζει, όχι ο τίτλος».

Από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω πως τα παιδιά με τα κλαδιά που συμμετείχαν εθελοντικά στη δασοπυρόσβεση άφησαν τις καφετέριες -όπως ανέφεραν οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης- για να σώσουν το δάσος σε μια ξαφνική έκρηξη αυτοσεβασμού και αφύπνισης της περιβαλλοντολογικής συνείδησης, εκτός αν η φωτιά κατευθυνόταν προς την καφετέριά τους!

Όμως δεν είναι ώρα για πικρά αστεία.

Άλλη είναι η μερίδα των εθελοντών νέων που βοήθησαν ' είναι αυτοί που δεν φαίνονται, γιατί δεν προκαλούν και δεν προβάλλονται, αλλά συνηθίζουν να αγωνίζονται σιωπηλά, να ανασυνθέσουν τον κόσμο, πάνω σε μια νέα υγιή βάση.
Τους ευχαριστώ.
Γιώργος Δημητρίου Χ.
Η φωτογραφία ανήκει στην Eurokinissi και προέρχεται από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας στις 28 Αυγούστου 2009 και αναδημοσιεύεται από το http://www.in.gr/
[1] Τερζάκης, Α. (1963) Προσανατολισμός στον αιώνα (Δοκίμια). Οι Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα, σ. 157-161.

4 σχόλια:

ολα θα πανε καλα... είπε...

γεια σου Γιώργο!
Εγώ θα πω πως όποιο κίνητρο και να υπήρχε ή υπάρχει στη δασοπυρόσβεση,αν ο στόχος επιτυγχάνεται τη δύσκολη ώρα,κι αυτό πολύ καλό είναι από το τίποτα.Φυσικά ο εθελοντισμός και οι αφανείς "ήρωες" είναι το τέλειο αλλά απέχουμε πολύ,ως χώρα και ως πολίτες από αυτό.Μέχρι τότε,ας κάνουμε ό,τι μπορεί ο καθένας για να συνεχίσει το πράσινο να υπάρχει.

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Γειά σου "Όλα".
Έχω φυτέψει δέντρα και στο σπίτι μας και έξω από την Αττική -ήμερα πεύκα, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, συκιές- και τα έχω παρακολουθήσει να μεγαλώνουν. Επειδή δεν έχουν το χαρακτηριστικό της κίνησης, όπως τα θηλαστικά, οι ανάλγητοι άνθρωποι τα θεωρούν μια ανόργανη προέκταση των βράχων ή του χώματος και επομένως η παρουσία ή η απουσία τους δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Μάλιστα, η απουσία τους, είναι παράγοντας κέρδους για τους επιχειρηματίες ακίνητης περιουσίας.
Είδα σε κάποιο δελτίο ειδήσεων μια ελιά να καίγεται και κυριολεκτικά "άκουσα" την κραυγή της.
Ξέρω πως δεν είναι εύκολο για μια κυβέρνηση να τιμωρεί τους υπεύθυνους ή τους ηθικούς αυτουργούς μιας πυρκαγιάς όταν μάλιστα φαίνεται πως είναι φιλικά προσκείμενοι προς την παράταξη, αλλά επιτέλους ας τηρήσει τους τύπους, αφού την ουσία την παραμελεί ενσυνείδητα.

fractal είπε...

Καλή σου μέρα Γιωργο.
Συμφωνώ μαζί σου. Ποτέ δεν θα βάλει κανείς σε κίνδυνο τη ζωή του, αν δεν αγαπά ότι κινδυνεύει,
Ξέρω πολλά παιδια εθελοντές δασοπυροσβέστες που είναι φίλοι παιδιών του οικογενιακού περιβάλλοντος.
Κανένα δεν έχει το life-style των παιδιών των σκυλομπαρακιδων ούτε του καναπέ. Ζωντανοι, αληθεινοί, δραστηριοποιούνται στη φύση (εκδρομές, πρηβασίες, καταδύσεις, αναρυχήσεις κλπ) την αγαπούν και απολαμβάνουν όσα τους προσφέρει με μοναδικό τρόπο. Διαβάζουν για τη φύση και ξέρουν πως θα την προστατεύσου, Είναι τα παιδιά που οι γονείς τους τα μεγάλωσαν με τον τρόπο του ¨είναι" όχι του "έχειν"

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Καλό απόγευμα Φράκταλ.
Σε διαβάζω να μιλάς για τον τόπο σου με άλλους φίλους - φίλες. Είσαι πανταχού παρόν.
Εύχομαι καλή συνέχεια στις προσπάθειές σου.