Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Η αμοιβή και η καλωσύνη


Πόσο έχει αλλάξει σήμερα η ρήση: ¨κάνε το καλό και ρίξ' το στο γιαλό" Στον καιρό μας αυτή η πρακτική δείχνει να έχει αλλάξει σε: "κάνε το καλό και γράψ' το στον λογαριασμό" ή "κάνε το καλό, μόνο εάν έχεις ήδη προεπιλέξει ποιά είναι η συγκεκριμένη αμοιβή που περιμένεις από αυτόν στον οποίο κάνεις το καλό" Κι αν συμφωνεί να σου προσφέρει την αμοιβή τότε κάνεις το καλό, διαφορετικά αδιαφορείς για το πρόβλημά του ή και χαίρεσαι που είσαι έξυπνος δηλαδή δεν σε κορόιδεψε, να του κάνεις το καλό, χωρίς να σου πληρώσει αμοιβή γιατί, βέβαια, δεν συζητείται να κάνεις το καλό χωρίς να περιμένεις αμοιβή. Όλα έχουν τιμή, εκτός από την ίδια την τιμή.

Είναι ασυμβίβαστο να είσαι στην ζωή μας σήμερα και "έξυπνος" και καλός. Αν είσαι "έξυπνος" θα ζήσεις με τον εγωισμό σου, χωρίς φίλους και χωρίς αγάπη. Αν είσαι πραγματικά καλός δεν περιμένεις αμοιβή για την καλοσύνη σου.

Διαλέγεις και παίρνεις ή μάλλον: ή διαλέγεις ή παίρνεις! Είχα δύο φίλους' τώρα έχω ενάμισι! Συμβαίνει, παρόλα αυτά, να μου κάνουν καλό άνθρωποι γνωστοί, αλλά όχι στενοί φίλοι που έτυχε να έρθουμε σε γνωριμία και φαίνεται πως με αξιολόγησαν θετικά, αν και δεν το έδειξαν από την πρώτη στιγμή.

Έτσι, ένας μεσίτης που ήρθε να δει το σπίτι που νοίκιασα πριν από λίγες ημέρες, φαίνεται πως μου έστειλε έναν νεαρό ενοικιαστή, χωρίς να ζητήσει προμήθεια, αλλά επιδιώκοντας μια έκπτωση στο ενοίκιο, όπως φάνηκε από μια συγκρατημένη διστακτικότητα του υποψήφιου ενοικιαστή και μια παλιά φίλη φαίνεται πως μου έστειλε τον άνθρωπο που τελικά ενοικίασε το σπίτι.

Η καλοσύνη είναι δωρεάν και είναι δανεική' όπως μας προσφέρεται, τη διαθέτουμε κι εμείς, με τη σειρά μας, στους άλλους.

Δεν χρεώνουμε το καλό που κάνουμε. Όποιος αγράμματος θέλει να μας περάσει από δοκιμασίες, να έχει υπόψη του πως μπορεί να μείνει με το ασυμπλήρωτο τεστ στο χέρι!

Κι εσύ, θα με ρωτούσε κάποιος, που τοποθετείς τον εαυτό σου;; Εγώ, -όπως θα έλεγε ο παλιός κωμικός ηθοποιός Χρήστος Ευθυμίου- είμαι ένας βλάκας και μισός! Όλη μου η ευφυΐα συμπυκνώνεται στο μισό που βρίσκεται παραπάνω από τη μονάδα.

Γιώργος Χατζηαποστόλου.