Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Ιδού οι ανθρώπινοι χαρακτήρες

"Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός, και μακάριος ο δούλος, ον ευρίσει γρηγορούντα. Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα". (Κατά Ματθαίον, κεφ. 25, 1-3)

Ίσως, αυτή την παραβολή να είχε υπόψη του ο Ανδρέας Λασκαράτος όταν σκέφθηκε να την μεταφέρει στα ανθρώπινα μέτρα αντικαθιστώντας (συντροφεύοντας) τον Χριστό με τον αληθινά πιστό άνθρωπο που ζει στον κόσμο.Γράφοντας ένα ανθολόγιο χαρακτήρων, που τιτλοφόρησε: "Ιδού ο Άνθρωπος" - (Ανθρώπινοι χαρακτήρες), αναδείχθηκαν τόσο η κοφτερή ματιά του, ως συγγραφέα όσο και η ταπεινότητά του ως ανθρώπου.

Άξιος συνεχιστής του Αισώπου, του Θεόφραστου και του Λα Μπρουγιέρ, στη μελέτη των ανθρώπινων χαρακτήρων, ο Λασκαράτος  έγραψε μια ευκολοδιάβαστη, λακωνική, σαφή και ακριβή -για την εποχή του και όχι μόνο- ανάλυση των ανθρώπινων τύπων.

Ο ίδιος, όπως και ο Νϊκος Καζαντζάκης, που αφορίστηκαν από την Εκκλησία, ήταν αναμφισβήτητα δύο πραγματικά πιστοί χριστιανοί. Το 'αμάρτημά' τους, για το οποίο τιμωρήθηκαν ήταν πως πίστευαν στην ουσία του Χριστιανισμού που είναι η πίστη και η αγάπη και όχι στην τυπολατρία που επέβαλε ο κλήρος για να χειραγωγεί την θρησκευτική συμπεριφορά των πιστών, με σκοπό το οικονομικό κέρδος ή την κοινωνική προβολή των παπάδων -εκπροσώπων των ελίτ- που ήθελαν να ονομάζονται ιερείς - εκπρόσωποι του Θεού επάνω στη γη. 

Γιώργος Χατζηαποστόλου

Πηγές: 

Θεόφραστος, Χαρακτήρες, μτφρ. Ιβάνα Ζάζα, Εκδ. Το ποντίκι 2009, σ.σ. 104

Theophrastus, The Characters, Translation By Charles E. Bennett & William A. Hammond, Ed. Longmanns, Green, and Co., New York, London and Bombay 1902.

http://archive.org/stream/charactersoftheo00theorich#page/n9/mode/2up

Jean De La Bruyere, Οι χαρακτήρες, μτφρ. Henri Van Laun, εικονογρ. B. Damman, V. Foulquier 1885,  Εκδ. Project Gutenberg 2014, σ.σ. 372.

https://www.gutenberg.org/files/46633/46633-h/46633-h.htm

Ανδρέας Λασκαράτος, Άπαντα (3ος τόμος) - Ιδού ο άνθρωπος (ανθρώπινοι  χαρακτήρες), επιμ. Γ. Πικρός, μτφρ. M.-T. Thomos, Χρ. Μίχα, Πρώτη έκδοση Τύποις ΠΡΟΟΔΟΥ, Εν Κεφαλληνία 1886, Εκδ. Λυχνίες (χ.χ.) [1970], σ.σ. 147-383.

https://issuu.com/christos26/docs/___________________________________