Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ελλην(ίδα) επί Κολωνώ!


 Ο χρόνος κυλάει τόσο δύσκολα στις ημέρες μας αλλά συμβαίνει -σπάνια ομολογώ- να ξανακερδίζεται κάποιες νύχτες όπως ένα βράδι που μόλις πέρασε. Είχα τη χαρά και την απόλαυση να έχω μια προσωπική εμπειρία γιατί αν την πω θεατρική παράσταση θα τη μειώσω ' είδα την Ελένη Ζιώγα να μας εκμυστηρεύεται το μυστικό της γιαγιάς της και να ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα, τον πολιτικό σχολιασμό και τις καταλυτικές κωμικές στιγμές που τόνιζαν ακόμα περισσότερα τη σάτυρα και τη μεταφυσική αγωνία του έργου ζωής των δικών της ανθρώπων. Από την εποχή του Ορέστη Μακρή έχω να δω ηθοποιό "να μην παίζει" τον ρόλο αλλά "να είναι" ο ρόλος! Ντράπηκα να δείξω την κάρτα ανεργίας για να κερδίσω την έκπτωση (4 ευρώ) και έβγαλα κανονικά το εισιτήριο των 12 ευρώ. Ευτυχώς! Πως θα μπορούσα να κοιμηθώ το βράδι αν σκεφτόμουν πως άνθρωποι όπως η Ελένη μας δίνουν απλόχερα τον εαυτό τους κι εμείς κάνουμε εκπτώσεις στην αγάπη μας! Αν δείτε πως στέκεται, πως κάθεται και πως κρύβει την ομορφιά της η Ελένη, θα διαπιστώσετε πως δεν ήταν μόνο η γιαγιά της κυρία αλλά είναι σήμερα και η ίδια. Μην τη χάσετε!
 
Γιώργος Χατζηαποστόλου
30 Μαρτίου 2014

Ο μονόλογος της Ελένης Ζιώγα «Το μυστικό της κυρίας Έλεν» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη αναβίωσε για λίγες παραστάσεις στη Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ από 22 Μαρτίου έως 13 Απριλίου 2014.
Στο «Μυστικό της κυρίας Έλεν» μια γυναίκα μας άνοιγε την «αυλαία» στην πολυκύμαντη και ηρωική ζωή της, που διέτρεχε όλα τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα, αλλά και στην ιδιόμορφη σχέση της με το συγγραφέα γιο της, του οποίου την αγωνιώδη πάλη για την ανακάλυψη της αλήθειας στο υπαρξιακό ερωτηματικό του θανάτου η ίδια δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει.
Η σπάνια αυτή γυναίκα, που ξεκίνησε σαν φτωχοκόριτσο στα Γιάννενα του 1914 και η οποία κατάφερε να γίνει επιτυχημένη αισθητικός, ήταν η ενσάρκωση της θεληματικής προσωπικότητας. Γι’ αυτό πολέμησε παλικαρίσια με τα δυσανάλογα για τη φύση της, αλλά και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της εποχής της, εμπόδια, που δεν έπαυαν να ορθώνονται μπροστά της σε όλη τη διάρκεια της ζωής της σαν ένα είδος τυραννικής νομοτέλειας.
Σε αυτό το εγχείρημα θεατρικής συγγραφής, η Ελένη Ζιώγα εκμυστηρεύεται μια αληθινή οικογενειακή ιστορία, εκείνη της γιαγιάς της και του πατέρα της. Το κείμενο ήταν βασισμένο στο μυθιστόρημα του Βασίλη Ζιώγα, της πιο ιδιότυπης και από τις σπουδαιότερες δραματουργικές φωνές της μεταπολεμικής περιόδου, «Όπως τα κούρντισες Θέ’ μου». Για εκείνον, το μυθιστόρημα, που έγραψε μετά το θάνατο της μητέρας του, ήταν ένας φόρος τιμής, μια χειρονομία αγάπης, αλλά ταυτόχρονα και ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το πιο σημαντικό ίσως πρόσωπο της ζωής του. Η Ελένη Ζιώγα, αποτίοντας το δικό της φόρο τιμής στον πατέρας της, συμπληρώνει την ιστορία όπως την έζησε η ίδια. Και καθώς ερμηνεύει το ρόλο της συνονόματης γιαγιάς της ολοκληρώνει, καθώς πρέπει, τούτη την οικογενειακή υπόθεση.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσoυ
Έπαιζαν: Ελένη Ζιώγα, Μυρτώ Καρέκου

- See more at: http://www.elculture.gr/theater/to-mistiko-tis-k-elen-462827#sthash.y474TyIw.XbIM6AWS.dpuf