Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Τι προσφέρει το διάβασμα;


Δεν ξέρω ακριβώς τι, αλλά, πάντως, ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΙ το διάβασμα...

Πόσο διήρκεσε;

Πρόκειται για τον απολογισμό ενός 4ετούς κύκλου σε ένα εξωσχολικό, ουτοπικό, "προσωπικό" πανεπιστήμιο, που αξιοποίησε -πιστεύω- με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο μου.

Τι έκανα σε όλη αυτή την περίοδο:

Μελέτησα από τις πηγές, ό,τι θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου- να έχω διδαχθεί τόσο στη θητεία μου στο Κολέγιο όσο και στο Πανεπιστήμιο. Έδωσα εξετάσεις -στον εαυτό μου- σε μαθήματα επιλογής, αλλά ενσυνείδητης επιλογής που δοκίμασε να εμβαθύνει σε θέματα ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, παιδαγωγικής και πολιτισμού.

Με ποιό τρόπο προσέγγισα τα βιβλία;

Διάβασα ' άκουσα βιβλία (διαβασμένα από άλλους ή από το "ραδιόφωνο στο θέατρο") ' είδα βιντεοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις ή κινηματογραφικές ταινίες στο Διαδίκτυο (YouTube) και προσέγγισα τα κείμενα με ανθρωπιστικά κριτήρια. Τα θέματα των βιβλίων προέρχονταν κυρίως από χώρους όπως: Λογοτεχνία, Ψυχολογία-Κοινωνιολογία, Θρησκεία,  Παιδαγωγική, Οικονομία, Ιστορία, Φιλοσοφία κ.ά.

Αριθμοί και χρόνια: 2019: 74 βιβλία, 2020: 81, 2021: 181, 2022: 85

Σημείωση: Από τη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα διάβαζα -κυρίως λογοτεχνία- αλλά επειδή οι αριθμοί των διαβασμένων εξωσχολικών βιβλίων κατά έτος, δεν ξεπερνούσαν τα 30 κατά μέσο όρο -όπως υπολογίζω- δεν τους αναφέρω.

Αποτελέσματα της συνήθειας του διαβάσματος έως σήμερα:

·         Γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου

·         Εκτίμησα πραγματικά τον κόπο και την προσπάθεια των ανθρώπων που έγραψαν αυτά τα βιβλία

·         Κατάλαβα περισσότερο τους νόμους λειτουργίας της Αγοράς

·         Απομακρύνθηκα πιο πολύ από τους πολιτικούς και προσέγγισα περισσότερο την πολιτική

·         Εν κατακλείδι, τώρα μπορούν να με εξαπατήσουν ελάχιστοι πολιτικοί, αλλά για περιορισμένο χρόνο' να με παραπλανήσουν λιγότεροι, στρατευμένοι σε πολιτικά κόμματα, επιστήμονες και σχεδόν κανένας θρησκευτικός ταγός.

Όπως έγραφα στον στίχο ενός εφηβικού μου ποιήματος: Τώρα, λίγοι με κυνηγούν κι όποιος "μ' έπιασε" δεν το ήξερε!

 

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλες και όλους!

Πολλές ευχές για υγεία και αγάπη

Γιώργος Χ.