Εποχή: 4ος προς 5ο αιώνα μετά Χριστόν.
Τόπος: Ιταλία
Πρόσωπα: Ένας έφηβος (ο Αυγουστίνος) θαμπώνεται από τη ρητορική ικανότητα ενός μεγάλου σοφιστή της εποχής που λέγεται Μακρόβιος και κατορθώνει, με χαρακτηριστική άνεση να εξαπατά τους ανθρώπους που παρακολουθούν τις ρητορικές παραστάσεις που στήνει σαν επιδέξιος σκηνοθέτης-ηθοποιός.
Ο Αυγουστίνος ακολουθεί τον Μακρόβιο στην Καρχηδόνα, όπου έδρευε η σχολή του, για να σπουδάσει ρητορική (σαν να λέμε Νομικά, με σημερινούς όρους). Πράγματι, διακρίνεται για την επιμέλεια στις σπουδές του και μετά από χρόνια επιστρέφει διάσημος στην Ιταλία για να εργαστεί ως νομικός σύμβουλος της βασίλισσας της χώρας.
Ζει με μεγάλη οικονομική άνεση και απολαμβάνει τη ζωή του, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τον Επίσκοπο Μεδιολάνων (Μιλάνου) Αμβρόσιο, έναν πραγματικά καλλιεργημένο και καλό άνθρωπο.
Μετά από μια σφοδρή υπαρξιακή σύγκρουση με τον εαυτό του, ο Αυγουστίνος από εκ πεποιθήσεως ειδωλολάτρης γίνεται φανατικός Χριστιανός.
Μεσολαβητικό ρόλο στην μετάβαση του Αυγουστίνου από την αθεϊα στον ένθεο βίο, διαδραμάτισε κυρίως η μητέρα του, με το προσωπικό της παράδειγμα ζωής και η γυναίκα του που τον εγκατέλειψε επειδή δεν τήρησε τον λόγο του να της είναι ακλόνητα πιστός, όπως είχαν συμφωνήσει αρχικά.
Η ζωή του Αγίου Αυγουστίνου θα μπορούσε να γίνει ένα εξαιρετικό θεατρικό έργο, ενώ έγινε ήδη μια πολύ καλή κινηματογραφική ταινία' όσο για τα βιβλία του με τίτλο Εξομολογήσεις, εκεί μιλάει ήρεμα και αναλυτικά στους άλλους ανθρώπους σαν να τους γνώριζε από πάντα και χωρίς να τον εκπλήσσει οποιαδήποτε ακραία συμπεριφορά από μέρους τους.
Ο Μακρόβιος θεωρήθηκε κακός άνθρωπος γιατί κατόρθωνε να παρουσιάζει την ραδιουργία ως εξυπνάδα, προκαλώντας πόνο και θάνατο στους ανθρώπους που καταδικάζονταν από τις πρακτικές του. Ο Επίσκοπος Αμβρόσιος ήταν ένας καλός άνθρωπος που σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του, βοήθησε με κάθε τρόπο τους φτωχούς ανθρώπους που είχαν την ανάγκη του και δικαιολογημένα αγιοποιήθηκε. Ο Αυγουστίνος βρέθηκε στην αρχή στην πλευρά του Μακρόβιου και ύστερα μετατοπίσθηκε στην πλευρά του Αμβρόσιου, με την ευεργετική μεσολάβηση της μητέρας και της γυναίκας του.
Διαχρονικό δίδαγμα: Ένας καλός άνθρωπος δεν αλλάζει γνώμη ενώ ένας κακός μπορεί να αλλάξει γνώμη, αν πιστέψει στον Θεό.
Σύγχρονο δίδαγμα: Ένας έξυπνος άνθρωπος αλλάζει γνώμη ' ένας βλάκας, ποτέ!
Το σημερινό δίλημμα μπορεί και να μην είναι δύσκολο να απαντηθεί: Τι προτιμάτε να είστε, έξυπνοι ή καλοί;
Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να είστε ταυτόχρονα και τα δύο, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα είστε περήφανοι για την ευφυία σας ή / και δεν θα είναι μόνος και αποκλειστικός στόχος της ζωής σας να χειραγωγείτε και να εκμεταλλεύεστε τους άλλους για να τεκμηριώνετε την εξυπνάδα σας.
Πηγές:
Άγιος Αυγουστίνος
- Εξομολογήσεις (Πρώτος τόμος) Βιβλία I-VII, μτφρ. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Εκδ. Πατάκης 2001, σ.σ.
363.
Άγιος Αυγουστίνος - Εξομολογήσεις (Δεύτερος τόμος) Βιβλία VIII-XIII, μτφρ. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Εκδ. Πατάκης 2000, σ.σ. 341.
Η ζωή του Αγίου Αυγουστίνου: https://www.youtube.com/watch?v=ZgNquSdEU5o&t=6467s
Γιώργος Χατζηαποστόλου