Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Λίγο πριν από το ξημέρωμα


Πριν από μερικές ημέρες ξενυχτήσαμε με μερικούς φίλους και μια φίλη -μετά από μια παρουσίαση βιβλίου- σε μια καφετέρια στα Ηλύσια. Συνήθως ξενυχτάω ιδιωτικά, αλλά δεν το μετάνιωσα' η συζήτηση είχε ενδιαφέρον ' όμως ένα θέμα έμεινε αναπάντητο: "Τι είναι επανάσταση;"

"Λοιπόν, Γιώργο, σου έχω μιαν απάντηση: Δες, σε παρακαλώ και άκουσε, για μια ακόμα φορά, αυτή τη γυναίκα (Μαρίζα Κωχ) και αυτό τον συνθέτη (Γιάννης Μαρκόπουλος) που υπηρετούν ιδανικά τον λόγο του ποιητή (Οδυσσέας Ελύτης). 

Επανάσταση είναι η συμμετοχή της φύσης στην απροκάλυπτη και καταιγιστική πράξη του απροκάλυπτου έρωτα, που φτάνει και ξεπερνάει το επίπεδο του ζώου για να ξαναγυρίσει στην εξιδανίκευση του πραγματικά ανθρώπινου - θεϊκού έρωτα. Επανάσταση είναι η ένταση στη φωνή της τραγουδίστριας, ο φρενήρης ρυθμός στα ταμπούρλα που προμηνύουν την καταιγίδα που έρχεται σε κοινωνικό επίπεδο, όπου η πολιτική εξέγερση είναι μόνο η αφορμή. Όταν ένας άνθρωπος εξεγείρεται δεν έχει στο μυαλό του πολιτικές θέσεις αλλά πανανθρώπινες ιδέες. Άν ο άνθρωπος εμποδίζεται από τις βιοποριστικές ανάγκες να ονειρευτεί, τότε επιστρέφει στον εαυτό του για να αντλήσει από εκεί ζωτική δύναμη που θα μετουσιώσει αργά-αργά σε πολιτική πράξη.

Η επανάσταση δεν "καλλιεργείται" αναπτύσσεται διαρκώς αλλά εκδηλώνεται εκρηκτικά σε ιστορικές περιόδους όπως, για παράδειγμα, αυτή της Γερμανικής Κατοχής ή της Επταετίας ' ούτε μπορούν να αναπαραχθούν ή να μεγεθυνθούν με τεχνητό τρόπο οι συνθήκες αδικίας που θα οδηγήσουν σε κοινωνικούς αγώνες και θα καταλήξουν στην τελική κατάκτηση των όρων ύπαρξης μιας δίκαιης κοινωνίας. 

Η επανάσταση δεν είναι μια διανοητική κορύφωση της αγανάκτησης που προέρχεται από τη διαιώνιση της κοινωνικής αδικίας αλλά "υπόθεση καρδιάς", "υπόθεση χεριών" και "υπόθεση κορμιών" δηλαδή είναι η υπέρτατη ερωτική πράξη",

Αλλά αυτά είναι κουβέντες που γίνονται αργά τη νύχτα' εκεί, λίγο πριν από το ξημέρωμα, και όχι μεσημεριάτικα, κατά τη διάρκεια της χώνεψης των έτοιμων φαγητών που μας προσφέρονται παντού σε τιμή ευκαιρίας ... 

Γιώργος Χατζηαποστόλου