Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Η ενεργητική χαλάρωση ως αφετηρία της ψυχικής θεραπείας

 

Το γραφείο του Φρόυντ στο Λονδίνο


Να εξηγηθώ, πριν βιαστείτε να μου πείτε πως, υπάρχει, σε ότι αφορά τη συμπεριφορά του ανθρώπου, ή το ΄ςνα ή το άλλο ή εγρήγορση ή χαλάρωση όχι και τα δύο. Εννοώ τη 'χαλάρωση' που δεν φτάνει τα όρια της αποδιοργάνωσης της νοητικής συγκρότησης του αναλυόμενου, και παραμένει μια ελεγχόμενη ηρεμία που επιτρέπει στο άτομο να σκέφτεται, να συναισθάνεται και να ανταλλάσσει μηνύματα με το περιβάλλον' στην προκειμένη περίπτωση με τον ψυχαναλυτή του.  
Όταν λέμε 'ελεγχόμενη' χαλάρωση δεν εννοούμε αυστηρά ελεγχόμενη, αλλά στοιχειωδώς ρυθμιζόμενη ώστε να στοιχειοθετείται ένας λογικός συνειρμός, που θα επιτρέπει στον αναλυτή να αντιλαμβάνεται το όποιο νόημα επιχειρεί να του μεταδώσει το άτομο με το οποίο συνεργάζεται. 
Σήμερα ο συμπεριφορισμός έχει κυριαρχήσει της ψυχανάλυσης γιατί η θεραπεία που προσφέρεται διαρκεί πολύ λιγότερο και βέβαια, κοστίζει πολύ λιγότερο. Ο καναπές του εξεταζόμςνου αντικαταστάθηκε με ένα άνετο κάθισμα και ο αναλυτής βρίσκεται απέναντι στον αναλυόμενου και όχι πίσω από αυτόν, όπως συνήθιζε να εξετάζει τους ασθενείς του ο Φρόυντ. 
Οι μαθητές του, βασίστηκαν στην ιδιοφυία του, αλλά τον συμπλήρωσαν, τον διόρθωσαν, τον ξεπέρασαν και, πολλοί, δοκίμασαν ακόμη και να τον καταργήσουν ως αναχρονιστικό, αλλά δεν τα κατάφεραν να τον "εξαφανίσουν" γιατί δεν έπαψε να είναι ο πρώτος που αποδέσμευσε την ψυχή από τη φιλοσοφία.
Η συμπειφορική, γνωστική προσέγγιση δεν είναι, όμως, τόσο αποτελεσματική όπως η ψυχανάλυση, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών και είναι μάλλον προσαρμογ΄στη σύγχρονη κοινωνία με τους ιλιγγιώδεις εργασιακούς ρυθμούς της καθημερινής ζωής και των επιπόλαιων και ρηχών ερωτικών και συναισθηματικών σχέσεων.
Τα υπόλιπα τα γνωρίζετε' γιατί, λοιπόν δεν κάνετε κάτι για να τα αλλάξετε;

Γ.Χ.