Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Η εκπαιδευτική αξία της δημιουργικής ανυπακοής

The educational value of creative disobedience
By Andrea Kuszewski on July 7, 2011
«Ο πρωταρχικός στόχος της εκπαίδευσης είναι να δημιουργήσει ανθρώπους οι οποίοι είναι ικανοί να κάνουν νέα πράγματα, όχι απλά να επαναλαμβάνουν ότι άλλες γενιές έχουν κάνει, ανθρώπους που να είναι δημιουργικοί, εφευρετικοί και εξερευνητές» - Ζαν Πιαζέ

Κοιτάζοντας πίσω στην παιδική μου ηλικία, οι χρόνοι που θυμάμαι πιο στοργικά, ξοδεύτηκαν με τον πατέρα μου, μαθαίνοντας πώς να είναι ένας επιστήμονας. Αυτός, όμως, δεν είναι ο ίδιος επιστήμονας, αλλά ένας καλλιτέχνης. Είναι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που ξέρει λίγο απ’ όλα, αρκετά για τα περισσότερα πράγματα, και αγαπά να μοιράζεται εκείνα τα κομμάτια της εικόνας [του κόσμου] με οποιονδήποτε θα τον ακούσει. Είναι ένας αέναος παρατηρητής, ένας καταγραφέας των ιδιαιτεροτήτων, ένας συλλέκτης της γνώσης. Όντας ένα αδυσώπητα περίεργο παιδί, τον είδα σαν κινητή εγκυκλοπαίδεια. Η απογευματινή ρουτίνα μου αποτελείτο από το κούρνιασμα του εαυτού μου σε ένα σκαμνί στο εργαστήριό του, ερεθίζοντάς τον με τυχαίες ερωτήσεις καθώς  εργαζόταν.
Γιατί οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώμα; Μπορεί η αστραπή να ακολουθήσει ένα ίχνος νερού; Γιατί πάμε στο υπόγειο κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα; Πώς μπορούν αυτά τα παιδιά που ξέρουν καράτε να σπάνε τις ξύλινες σανίδες χωρίς να τραυματίζουν το χέρι τους; (Επειδή το είχα δοκιμάσει αυτό στον εαυτό μου και πιστέψτε με, δεν ήταν ευχάριστο.)
Ανεξάρτητα από το πόσο ανόητη ή ασήμαντη ήταν η ερώτηση, είχε πάντα μια γενναιόδωρα λεπτομερή απάντηση για μένα, πυκνή σε επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία. Ήμουν απόλυτα ικανοποιημένη με τη συμβίωση μαζί του, μέχρι ένα απόγευμα -πρέπει να ήμουν 7 ή 8 ετών- όταν, όλα άλλαξαν.

Η ακαταμάχητη γεύση (αντίληψη) του χρώματος
Υπήρχε μια ερώτηση που με είχε βασανίσει για μέρες, και θα ήθελα την πλήρη προσοχή του μπαμπά μου. Εργαζόταν πάνω σε ένα νέο έργο γι’ αυτό περίμενα το χρόνο μου, σεβόμενη την ανάγκη του για τη σιωπή κατά τη διάρκεια της δημιουργικής ροής του. Μου άρεσε να βλέπω τη διαδικασία, καθώς προσπαθούσε να φανταστεί τι γινόταν πίσω από τα μάτια του, αμέσως πριν το μολύβι του χτυπήσει την επιφάνεια. Το χέρι του κινήθηκε γρήγορα κατά μήκος ενός μεγάλου φύλλου χαρτιού, απλώνοντας έξω, αβίαστα, μια σύνθεση σε μια σειρά από χαριτωμένες σαρώσεις και λυγίσματα του καρπού (του χεριού του), ένας πλάστης που δημιουργεί ζωή με μια αρμονία χτυπημάτων, χορεύοντας και πολλαπλασιάζοντας μπροστά μου.  Η ένταση της συγκέντρωσης του ήταν σαφής στο μορφασμό του. Κράτησα την αναπνοή μου. Ένα λεπτό ή δύο απόλυτης προσήλωσης στη σελίδα, μερικά πιο δυνατά χτυπήματα στο χαρτί και (μετά) ένα-δυό βήματα πίσω, χαμογελώντας με τον εαυτό του. Αυτή ήταν η στιγμή μου.
«Μπαμπά;»
«Μμμ χμμμ!»
«Τι είναι οι μαύρες τρύπες; Θέλω να πω, πώς λειτουργούν;»
Γύρισε σε μένα και γέλασε λίγο. Είχα καταφέρει να τον σοκάρω με την τελευταία έρευνά μου.
«Ποια είναι συγκεκριμένα η ερώτηση που έχεις να κάνεις σχετικά;» ρώτησε. Είχε, πιθανότατα, μετανιώσει για την αγορά εκείνης της Παγκόσμιας Εγκυκλοπαίδειας την οποία από τότε μπορώ να ισχυριστώ πως την είχα κάνει κτήμα μου.
«Λοιπόν, που πάνε όλα τα πράγματα αφού τα απορροφήσει μέσα της;» Νόμιζα ότι η ύλη δεν μπορεί να δημιουργηθεί ή να καταστραφεί;»
«Κάπου θα πρέπει να πηγαίνει, έτσι;» «Που πηγαίνει;»
«Δεν είμαι σίγουρος» απάντησε «Δεν νομίζω ότι ακολουθεί τους ίδιους κανόνες.»
Ήμουν έκπληκτη. Δεν ήξερε; Πώς; Γιατί; Στο νεανικό σχεδίασμά μου για τον κόσμο, ο πατέρας μου γνώριζε όλα όσα ήταν εκεί για να ξέρει. Κοίταζα προς εκείνον σαν να είναι ο δάσκαλος όλων των σημαντικών πραγμάτων στη ζωή, και έβλεπα την πραγματικότητα μου να γκρεμίζεται, μπροστά σε ένα αναπάντητο ερώτημα. Συνειδητοποιώντας για πρώτη φορά πως ο πατέρας μου δεν ήταν ένας θεός,   αλλάζοντας αρκετά,  -θεός ήταν η ζωή- αλλά ο κόσμος μου άλλαξε με έναν ακόμα πιο βαθύ και αρκετά απροσδόκητο τρόπο: σε αυτή την δυσάρεστη στιγμή της παραφωνίας, όταν η δίψα μου για γνώση φάνηκε ανικανοποίητη-ήμουν αναζωογονητική . Υπήρχε ένα επιστημονικό μυστήριο, και  κανένας από μας δεν ήξερε την απάντηση. Ήμουν γελοία συνεπαρμένη και δεν ήξερα εντελώς γιατί, αλλά ήμουν μεθυσμένη από θαυμασμό. Περάσαμε τη συνέχεια εκείνου του απογεύματος συζητώντας για τις μαύρες τρύπες, κοιτάζοντας σε βιβλία, φτιάχνοντας μικρά διαγράμματα, προσπαθώντας να δώσουμε μαζί κάποιο νόημα στη θεωρητική φυσική. Το μυαλό μου ξύπνησε εκείνη την ημέρα. Ερωτεύθηκα όχι μόνο με το να γνωρίζω πράγματα, αλλά με την επίλυση μυστηρίων. Δεν ήμουνα πλέον ικανοποιημένη με το να παίρνω μιαν απάντηση, άρχισα να αναζητώ απαντήσεις, ευχαριστημένη από την προσφάτως ανακαλυφθείσα ερευνητική μου γενναιότητα.
Και όταν ήρθα σε κάτι ενδιαφέρον, το μοιράστηκα με τον μπαμπά μου, και το συζητήσαμε σαν συνάδελφοι, συνταιριάζοντας τα μικρά κομμάτια του παζλ μαζί, δεν έχουν πάντα επιτυχία, αλλά έχουν ένα υπέροχο χρόνο προσπαθώντας.
Ήταν σαν να προστέθηκε ένα εντελώς νέο χρώμα στην παλέτα του κόσμου που τα μάτια μου ποτέ δεν είχαν παρατηρήσει πριν. Όλο και περισσότερες αποχρώσεις αποκαλύφθηκαν στο χρόνο. Η ζωή έγινε πιο βαθιά. Τα πράγματα κινήθηκαν πιο αργά, είχαν περισσότερα μέρη. Υπήρχε τόσα πολλά που δεν ήξερα, και τόσο πολλά που ήθελα να μάθω, στρώματα πάνω σε κορεσμένα στρώματα των ανακαλύψεων που περίμεναν από εμένα να τα αποκαλύψω. Ήμουν γαντζωμένη. Δεν είχα συνειδητοποιήσει εκείνη την εποχή, αλλά αυτή ήταν η στιγμή όταν για πρώτη φορά έγινα ένας επιστήμονας.
Ο πόνος της απόσυρσης
Μακάρι να μπορούσα να πω ότι ήταν η ευτυχής κατάληξη της ιστορίας της παιδικής μου ηλικίας. Αντ’ αυτού, ήταν η αρχή μιας μάλλον βασανιστικής περιόδου ανάπτυξης.  Η νέα μου άποψη για τη ζωή, η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί ως "Μην μου το πεις, θέλω να το καταλάβω μόνη μου!" δεν ήταν μια στάση που πήγε  πάρα πολύ καλά στο σχολείο. Για πολλά χρόνια πάλευα με την επιθυμία να ευχαριστήσω τους δασκάλους μου, ακούγοντας τις κατευθύνσεις και ακολουθώντας τους κανόνες, αλλά αισθανόμουν δημιουργικά ανεκπλήρωτη και απρόκλητη. Κατά καιρούς είχα μια ενστικτώδη τάση να μιλήσω ανοιχτά και να προσφέρω μια εναλλακτική εξήγηση, ή μια παρόρμηση να δοκιμάσω κάτι με διαφορετικό τρόπο, αλλά γρήγορα έμαθα ότι μόνο «απείθαρχα και αντιπαθητικά παιδιά» αμφισβητούσαν την εξουσία και προκαλούσαν αναστάτωση. Αυτά δεν ήταν τα είδη των φοιτητών που ευνοούσαν οι διδάσκοντες. Έμαθα να αγνοώ τις τύψεις του δημιουργικού μου πνεύματος, που μόνο δυστυχία φαινόταν να μου φέρνουν, όταν απαντώνταν.
Όσο περισσότερο αγαπούσα τη μάθηση, τόσο το σχολείο γινόταν κοινότοπο και με άφηνε κούφια. Είδα το σχολείο ως την απαραίτητη χρονική δέσμευση, αλλά τίποτα άλλο, περισσότερο. Κατέληξα να πραγματοποιώ το μεγαλύτερο μέρος της μάθησης και εξερεύνησης μόνη μου με ό, τι εργαλεία είχα στη διάθεσή μου, όπως βιβλία, παρατήρηση, βλέποντας τους ανθρώπους, και φυσικά- με τη φαντασία μου.
Προφανώς, η αγάπη μου για την επιστήμη και τη μάθηση δεν καταστράφηκε ολοσχερώς από την πρώιμη εμπειρία μου στο σχολείο, διαφορετικά, δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα. Αλλά σίγουρα που άφησε κάποια σημάδια. Τώρα που ξέρω πολλά περισσότερα για τις νευροεπιστήμες και την ψυχολογία, αναρωτιέμαι:
Τι επιπτώσεις είχε η αποθάρρυνση της δημιουργικότητας και της ανεξαρτησίας έχει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μου, και πόσο από αυτό ήταν μόνιμο; Πόσο ρόλο έπαιξε η ακαμψία, η εξαρτώμενη από κανόνες φύση του σχολικού παιχνιδιού και η επίδρασή της στη γνωστική ανάπτυξη μου, σε σχέση με τη δική μου ανεξάρτητη ή εμπειρική μάθηση;
Ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα: Ήταν σχολείο βοηθητικό ή βλαπτικό όσον αφορά την πνευματική ανάπτυξη μου;
Πριν απαντήσω στα ερωτήματα αυτά, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό από την άλλη πλευρά πρώτα -πώς η δημιουργικότητα και η εξερευνητική συμπεριφορά μειώνεται από τα παραδοσιακά μοντέλα διδασκαλίας- τότε θα εξηγήσω πώς αυτό σχετίζεται με την πνευματική ανάπτυξη συνολικά.
Γνωρίζουμε ήδη ότι όλα όσα κάνουμε αλλάζουν τον εγκέφαλο κατά κάποιο τρόπο, αλλά για να βοηθηθούμε να σκιαγραφήσουμε αυτό σε ένα πρακτικό πλαίσιο, πρόκειται να θέσω μερικές γενικές υποθέσεις για να εξετάσω, όπως θα δούμε σε κάποια έρευνα και συζήτηση, τι σημαίνει στη διάρκεια της ζωής ενός παιδιού.
Υπόθεση Ι: Η διδασκαλία και η ενθάρρυνση των παιδιών να μαθαίνουν με μηχανική αποστήθιση και απομιμήσεις διαμορφώνει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά τους, ωθώντας τα να τείνουν περισσότερο προς την γραμμική σκέψη, και να είναι λιγότερο επιρρεπή στην πρωτότυπη, δημιουργική σκέψη.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα παράδειγμα τυπικής εκπαίδευσης: Από τις πρώτες ημέρες του σχολείου, εμείς σφυρηλατούμε συγκεκριμένες σχολικές αξίες σε μαθητές μας: να δώσουν προσοχή, να παρακολουθήσετε το δάσκαλο, να μιμούνται ό, τι ο δάσκαλος κάνει, μένουν στη θέση τους, να μην αμφισβητούν την εξουσία, και να λάβουν έπαινο. Αλλά αντί να διδάξουμε στα παιδιά να σκέφτονται, τα διδάσκουμε να απομνημονεύσουν. Αντί, ενθαρρύνοντάς τους, να καινοτομούν, αναμένουμε να κινηθούν μέσα στο περίγραμμα και να τηρούν τους κανόνες.
Υπάρχουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες αναδυόμενες πρόσφατα από τον τομέα της αναπτυξιακής ψυχολογίας που καλύπτουν το ζήτημα της προσχολικής εκπαίδευσης και της διδακτικής μεθοδολογίας. Η πρώτη, από την Elizabeth Bonawitz και τους συνεργάτες της, έχει να κάνει με την άμεση διδασκαλία και τα όρια που βάζει στην εξερευνητική συμπεριφορά. Η δεύτερη, από την Daphna Buchsbaum και την ομάδα της, κοιτάζει την απομίμηση αλληλουχιών-ποια δράση καταστάσεις και ειδικά κριτήρια κάνουν ένα παιδί συνήθως να μιμηθεί μια πράξη, ή να την αντιληφθεί ως «σωστή» απάντηση.
Η Alison Gopnik, μια ερευνήτρια που εργάστηκε με την Buchsbaum στη δεύτερη μελέτη, έγραψε ένα άρθρο για το Slate Γιατί ο προσχολικός χώρος δεν πρέπει να είναι σαν  το Σχολείο: Νέα έρευνα δείχνει ότι το να διδάσκουμε τα παιδιά όλο και περισσότερη εκπαιδευτική ύλη, σε όλο και μικρότερες ηλικίες, μπορεί να στραφεί εναντίον τους . στην οποία εξηγεί και τις δύο μελέτες ποια είναι τα αποτελέσματά τους που συνεπάγονται για τη μάθηση. Οι δύο μελέτες -η καθεμιά- ακολούθησαν μια διαφορετική προσέγγιση για να αξιολογήσουν πώς επηρεάζει ο τρόπος διδασκαλίας τη μάθηση, αλλά και οι δύο σκιαγράφησαν τα ίδια συμπεράσματα. Ο τύπος και η ένταση της άμεσης διδασκαλίας που δίνουμε στα παιδιά, από πολύ νεαρή ηλικία, έχει μια βαθιά επίδραση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη μάθηση και τη δημιουργική εξερεύνηση. Βρήκαν ότι η πάρα πολύ άμεση οδηγία δείχνει σε ένα παιδί τι να κάνει, αντί να το αφήσει να καταλάβει τη λύση μόνο του, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα ή / και το ένστικτο του ώστε ανεξάρτητα και δημιουργικά να επιλύει προβλήματα, ή να εξερευνά πολλαπλές πιθανές λύσεις.
Η Gopnik εξηγεί:
«Ίσως, η άμεση οδηγία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν συγκεκριμένα γεγονότα και τις δεξιότητες, αλλά τι γίνεται με την περιέργεια και τη δημιουργικότητα, τις ικανότητες που είναι ακόμη πιο σημαντικές για την εκμάθηση μακροπρόθεσμα; Δύο επικείμενες μελέτες στο περιοδικό Cognition- μία που προέρχεται από ένα εργαστήριο στο MIT και μία από το εργαστήριό μου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ -συστήνουν ότι οι αμφισβητίες εργάζονται πάνω σε κάτι. Ενώ, μαθαίνοντας από έναν δάσκαλο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να πάρουν μια συγκεκριμένη απάντηση πιο γρήγορα, καθιστά επίσης λιγότερο πιθανό να ανακαλύψουν νέες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα και να δημιουργήσουν μια νέα και απροσδόκητη λύση.»
Αυτή η «νέα και απροσδόκητη λύση» που περιγράφει βρίσκεται στον πυρήνα της δημιουργικότητας, και είναι αυτό προς το οποίο θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά. Ωστόσο, φαίνεται ότι με την άμεση καθοδήγηση των παιδιών-δίνοντας τους τις απαντήσεις στα προβλήματα, στη συνέχεια, δοκιμάζοντας τη μνήμη τους,  αναστέλλει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, σε πολύ σημαντικό βαθμό. [....]
Υπόθεση II: Διδάσκοντας τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις και να σκέφτονται τα προβλήματα πριν να λάβουν τη λύση, ενθαρρύνει περισσότερο τη μη-γραμμική, αποκλίνουσα και δημιουργική σκέψη, για να γίνουν οι καλύτεροι καινοτόμοι, λύτες προβλημάτων, και ανιχνευτές προβλημάτων. [....]
Οι πρόσθετες παροχές της διδασκαλίας για τη δημιουργικότητα [....]
Λοιπόν, πώς μπορώ να θέσω αυτές τις πληροφορίες, σε χρήση; [....]
Μερικές τελικές παρατηρήσεις
Μπορώ να κοιτάξω πίσω στην παιδική ηλικία μου και να δω τη μετάβαση από παθητικό σε ενεργητικό μαθητή, πρώτα κάνοντας ερωτήσεις και παίρνοντας απαντήσεις, τις οποίες αποδέχομαι ως αληθινές, χωρίς να μπαίνω στον κόπο να εξετάσω και άλλες δυνατότητες. Σκέφτομαι όπως ένα παιδί . αυτή είναι η βασική γραμμή αφετηρίας μου. Αλλά μόλις περάσω πάνω από τη γέφυρα  ως την άλλη πλευρά, βιώνω την πρωτόγνωρη χαρά της επίλυσης προβλημάτων και φθάνω σε μια εντελώς νέα λύση, ενώ θα ήταν οδυνηρό να προσπαθήσω να γυρίσω πίσω, μόνο για χάρη της συμμόρφωσης και της υπακοής σε ό, τι ανέφερε το status quo πως θα ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά για κάποιον στη θέση μου. Μόλις πετάξεις για πρώτη φορά με τις ιδέες σου και βιώσεις όλα αυτά τα λαμπερά χρώματα, είναι δίκαιο να αναγκάσεις ένα παιδί να ζήσει ξανά μέσα σε ένα κουτί, με επένδυση-γράμμωση από μαύρο και άσπρο φίλτρο
Έχω μοιραστεί την προσωπική μου ιστορία, αλλά δεν είμαι η μόνη που την έχει ζήσει. Πολλά παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν μια παρόμοια μοίρα, και αυτό είναι τραγικό. Οσοδήποτε περίεργη και αν θα μπορούσε να είναι η διαδρομή των μαθητών που  εισέρχονται στο σχολείο, είναι λίγο πολύ δαρμένοι από εσάς τη στιγμή που θα αποφοιτήσουν. Οι λίγοι τυχεροί είναι αυτοί που ήταν πάρα πολύ πεισματάρηδες για να ακολουθήσουν τους αυθαίρετους κανόνες. Θα υποστούν τις συνέπειες για την εξέγερση τους, αλλά θα μπορούσαν να έχουν έναν άλλο υποστηρικτή (συνήθως ένα δάσκαλο ή μη της οικογένειας των ενηλίκων), ο οποίος, ακριβώς, παρέχει την απαραίτητη ενθάρρυνση για να τους κρατήσει στην πορεία τους, ακόμη και όταν αποδεικνύεται ότι είναι ύπουλη. Είναι τρομακτικό και σκληρά ασεβές, να περπατάτε μόνοι σε αυτό το μονοπάτι. 
Εμείς λέμε πως θέλουμε τα παιδιά να επιτύχουν στο υψηλότερο επίπεδο, να είναι η  επόμενη γενιά των μεγάλων επιστημόνων και των φορέων καινοτομίας, των καλλιτεχνών και των ηγετών- ακόμα ο κόσμος, το σύστημα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, καθιστά σχεδόν αδύνατο σε κάθε παιδί να φτάσει τις δυνατότητές του. Σε χειρότερη κατάσταση είναι συνήθως αυτοί των οποίων τις μοναδικές ικανότητες και τα ταλέντα χρειαζόμαστε τους πιο δημιουργικούς στοχαστές, τους φυσικούς τους καινοτόμους, αυτούς που βρίσκουν την άνεση στην ταλαιπωρία του ότι δεν γνωρίζουν, που είναι ατρόμητοι στην επιδίωξη του οράματός τους. Ότι υποτίθεται πως είναι η πιο κρίσιμη περίοδος μάθησης για τη διαμόρφωση των παιδιών σε ηγέτες του αύριο, έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών σε κάτι ασφυκτικό με τη σπατάλη του δημιουργικού ενστίκτου κατά την πρώιμη ηλικία της φαντασίας, με την οποία, στη συνέχεια, θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους προσπαθώντας να επανασυνδεθούν. Ο χρόνος δεν ήταν ποτέ πιο γόνιμος από τώρα για συστημική αλλαγή και ποτέ δεν είχαμε καλύτερα εργαλεία για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο δημιουργικής ανυπακοής, για να προετοιμάσουμε με επιτυχία τα παιδιά μας για τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Αυτό θα μπορούσε να είναι άβολο και να μειώσει ένα μέρος της εργασίας, αλλά το μέλλον μας εξαρτάται από αυτή τη ριζική αλλαγή προκειμένου να επιβιώσουμε. 

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηαποστόλου

Πηγές: 
http://www.youtube/com/watch?v=s40QcA7NJUk
http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/the-educational-value-of-creative-disobedience/