Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Με μεθοδικότητα και υπομονή, όλοι μπορούν να μαθαίνουν

 


"Μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής γηγενών και αλλοδαπών μαθητών στην Ελλάδα σήμερα"

Αυτό ήταν, σε γενικές γραμμές, το πλαίσιο του θέματος μιας διάλεξης που είχε δώσει η κυρία Μαρία - Μάρθα Φλωράτου στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και έτυχε να παρακολουθήσω. Μια γοητευτική γυναίκα, με ένα διακριτικό, πραγματικά (και όχι δήθεν) πνευματώδες χαμόγελο, που δεν φοβόταν να κοιτάξει στα μάτια κάθε θεατή - ακροατή της συνάντησης σαν να περίμενε από αυτόν να παράγει από στιγμή σε στιγμή ένα "μικρό θαύμα" χωρίς να βιάζεται και χωρίς να ανυπομονεί για το αποτέλεσμα. 
Μιλήσαμε σε μια μικρή παρέα που δημιουργήθηκε μετά το τέλος της εκδήλωσης, συστηθήκαμε,  ανταλλάξουμε χειραψία, γιατί δεν υπήρχε τότε ο φόβος του κορωνοϊού, αλλά δεν μας έλειψε η ζεστασιά της "σωματικής επαφής" καθώς σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας, μας είχε αγκαλιάσει με το βλέμμα της. Η παρουσία της ξεδίπλωνε τη γλώσσα του σώματος σε πλήρη και απροκάλυπτη έκθεση.
Αργότερα, διάβασα το βιβλίο της: "Μαθησιακές δυσκολίες και όχι τεμπελιά" εκδ. Οδυσσέας (2009),. Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό για γονείς και δασκάλους αλλά που αφορά άμεσα τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα που στη συνέχεια προκαλούν δυσχέρειες κοινωνικής προσαρμογής.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου, πέρα από τις ασκήσεις του, σε καρτέλες, που βοηθούν σημαντικά τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες μάθησης, είναι το "πνεύμα" της ελευθερίας, της δημιουργικότητας και της πρακτικότητας που διαπερνά αυτό το εξαιρετικό μαθησιακό βοήθημα.
Βιβλία όπως αυτό της κυρίας Φλωράτου έρχονται να ανανεώσουν και να επικαιροποιήσουν κλασικά πανεπιστημιακά συγγράμματα, όπως  την Κλινική και την Εξελικτική ψυχολογία του Ι.Ν. Παρασκευόπουλου, καθώς και τη Νοητική καθυστέρηση του ίδιου συγγραφέα και είναι απαραίτητα για γονείς, ειδικούς παιδαγωγούς και αναγνώστες που επιδιώκουν να κατανοούν βαθιά και να συμβάλλουν σε έναν βαθμό στην μείωση και  στην εξάλειψη των μαθησιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αρκετά παιδιά στην εποχή μας.

Γιώργος Χατζηαποστόλου