Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Μύθοι και παρα-μύθοι*

*
Μύθοι και παράμυθοι (κατά το θύρα και παράθυρο) αλλά θέλω να παραπέμπει συνειρμικά στα παραμύθια.

Όταν η καθημερινή πολιτική πραγματικότητα είναι βαρετή λόγω των επαναλαμβόμενων -με μικρές παραλλαγές- ειδήσεων που διανθίζονται με ειδήσεις που αφορούν εγκλήματα και καταστροφές και συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε άκρη του πλανήτη, υποχρεώνομαι, με χαρά, να ξαναγυρίσω στα βιβλία μου και να αναζητήσω την αλήθεια σε μύθους αφού δεν μπορώ να τη βρω στην πραγματικότητα.
Είχα ανακαλύψει πριν από χρόνια μια τεράστια -πολύ γνωστή σήμερα- διαδικτυακή βιβλιοθήκη το λεγόμενο Project Gutenberg με χιλιάδες βιβλία. Αναζητώντας, λοιπόν μύθους, έφτασα στον πρώτο διδάξαντα τον Αίσωπο. Χρειάστηκα τέσσερις ημέρες για να μεταφράσω τους 284 μύθους από την αγγλική έκδοση του 1912(!) χωρίς να επιτρέψω στο Google να 'δοξαστεί' στη θέση μου.
Προτείνω, λοιπόν, τον μύθο με τον αριθμό 109.

109. Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

Ένας άνθρωπος σκάλισε μια ξύλινη εικόνα του Ερμή και την εξέθεσε προς πώληση στην αγορά, αλλά, καθώς  κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να την αγοράσει, σκέφτηκε να προσπαθήσει ώστε να προσελκύσει έναν αγοραστή διακηρύσσοντας τις αρετές της εικόνας. Έτσι φώναζε πάνω και κάτω στην αγορά: "Ένας Θεός προς πώληση, ένας Θεός προς πώληση, ένας που θα σας φέρει τύχη και θα σας κρατήσει τυχερούς!"
Κάποια στιγμή ένας από τους παρευρισκόμενους τον σταμάτησε και είπε: 'Αν ο Θεός σου είναι αυτός που μπορεί να τα κάνει όλα, πως γίνεται και δεν τον κρατάς ώστε να τον αξιοποιήσεις για τον εαυτό σου;" "Θα σου πω γιατί" απάντησε, "φέρνει κέρδος, είναι αλήθεια, αλλά χρειάζεται τον χρόνο του γι' αυτό '  εγώ θέλω χρήματα αμέσως".

Έχετε υπόψη κάποιον πολιτικό που βρίσκεται κάθε μέρα στην τηλεόραση χωρίς λόγο (αιτία), χωρίς λόγο (ομιλία), αλλά με σκοπό; Φαίνεται να διακατέχεται από την εμμονή να επιβάλλει την εικόνα του στους  θεατές που σε κάποιες δεδομένες στιγμές μετατρέπονται σε ψηφοφόρους. Ανατριχιάζω στην ιδέα να "μπω" στο μυαλό του, αλλά με πόνο ψυχής θα τολμήσω να 'διαβάσω' μια σκέψη του: "Αν με βλέπουν κάθε μέρα, θα έχουν φρέσκια την εικόνα μου, μόλις βρεθούν μπροστά στην κάλπη και θα με ρίξουν στη σχισμή". Τη ψυχή έχει ένα φακελλάκι με ένα χαρτάκι κλεισμένο μέσα του; Καμιά! 
Τώρα, βέβαια πόσο φρέσκια είναι η εικόνα ενός ανθρώπου που έχει 'σουρώσει' από τα ατέλειωτα σούρτα-φέρτα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Γιώργος Χατζηαποστόλου



(Το εξώφυλλο είναι δική μου σύνθεση από εικόνες ζώων που έχουν αντικαταστήσει σκίτσα ζώων που υπήρχαν στην αγγλική έκδοση)