Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Αξιοπρέπεια και αποκλεισμός


Γνώρισα τον Γιώργο Τσιάκαλο σε ένα συνέδριο στο Ζάππειο το 2000 και τον ξαναείδα σε μια εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ λίγα χρόνια αργότερα, με θέμα την αποδοχή ή την απομόνωση των προσφύγων που ήρθαν πρόσφατα ή διαμένουν για χρόνια στην Ελλάδα, χωρίς να τους έχουν δοθεί ουσιαστικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως κοινωνική αξία συνδέεται με τη δημιουργία κοινωνικών αποκλεισμών;
Δυστυχώς, Ναι! Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δοκιμάζεται από την εφαρμογή κοινωνικών αποκλεισμών' χαρακτηρίζει τον βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών ενός κράτους που δέχεται πρόσφυγες ή υψώνει τείχη για να τους εμποδίσει. Γιατί οι αξίες αποκτούν πραγματική υπόσταση όταν έχουν διαμορφωθεί ή διαμορφώνονται οι πολιτικές που θα τις υπηρετήσουν. Το βιβλίο ''Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός'' λαμβάνοντας υπόψη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί στη χώρα ειδικότερα σε σχέση με την εκπαιδευτική πολιτική που ισχύει στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια, προτείνει ιδέες και λύσεις, διαλέγεται και κατανοεί, την αντιδραστική σχέση αξιοπρέπειας και αποκλεισμού που είναι ανάγκη να πάψει να υφίσταται.

Γιώργος Τσιάκαλος, Ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κοινωνικός αποκλεισμός (Εκπαιδευτική πολιτική στην Ευρώπη), επιμ. Ελένη Σπανού, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα 1999, σ.σ. 390.

Γιώργος Χατζηαποστόλου