Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

Η αύρα της ψυχής
Το κυνηγητό και το κρυφτό δεν ήταν από τα αγαπημένα μου παιχνίδια. Πάντα μου άρεσε να περπατάω με τις ώρες σε δασικά μονοπάτια ή να παρατηρώ αρχαιολογικούς χώρους. Τα μονοπάτια δεν μπορούσα να τα βρω στην πόλη, αλλά χάρη στο Θεό της Ελλάδος, η Αθήνα είναι ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο.

Παλιότερα κατέβαινα συχνά στο Μοναστηράκι τις Κυριακές το πρωί. Περιδιάβαινα, ψώνιζα βιβλία ή μικροπράγματα, παλιά ή και καινούργια. Εκείνη την εβδομάδα, επειδή ήταν άνοιξη είπα να κατεβώ Σάββατο -καλή ώρα- και άρχισα τη βόλτα μου από τη γνωστή διαδρομή: Σταθμός τραίνου-Πλατεία Μοναστηρακίου- Ηφαίστου - Άγιος Φίλιππος - Αδριανού - Θησείο - Διονυσίου Αρεοπαγίτου και επιστροφή. Καθώς γύριζα και μόλις είχα μπει στην Αδριανού, αισθάνθηκα ένα δροσερό αεράκι και μάλιστα αρωματισμένο να περνάει δίπλα μου και το άρωμα ήταν τόσο ελκυστικό που το ακολούθησα χωρίς δεύτερη σκέψη. Το άρωμα ανήκε σε μια ψηλόλιγνη φιγούρα που κινιόταν γρήγορα σαν ελάφι και χρειάστηκε να βιάσω το βήμα μου για να την προλάβω. Ταυτόχρονα αισθάνθηκα δυό χαμογελαστά αντρικά πρόσωπα να με πλησιάζουν από δεξιά και αριστερά σαν να ήθελαν να με ρωτήσουν για "που τόβαλα;" ' ήταν η ακολουθία του "αερικού". Κατάλαβα ότι είχα πλησιάσει περισσότερο από όσο κάποιος που σέβεται τον προσωπικό χώρο του άλλου και σταμάτησα απότομα. Τα άτομα που με πλησίασαν σαν να κατάλαβαν τι αισθανόμουνα και χαμογέλασαν συγκαταβατικά, με κοίταξαν φιλικά και μόνο που δεν με χτύπησαν στην πλάτη να μου πουν συμπονετικά: "καταλάβαμε, κι εμείς το πάθαμε όταν γνωρίσαμε τη Μελίνα για πρώτη φορά!" Όπως καταλάβατε, το πρόσωπο που ακολούθησα για λίγα μέτρα μαγεμένος ήταν η Μελίνα Μερκούρη, που βέβαια αναγνώρισα όταν γύρισε να με κοιτάξει ήρεμη αλλά και απορημένη που διέκοψα για μια στιγμή την "έφοδό" της στο Μοναστηράκι ' γιατί φάνηκε κάπου να πηγαίνει βιαστική. Δεν μιλήσαμε ποτέ, δεν γνωριστήκαμε, αλλά αυτό με διευκολύνει να σας μεταφέρω τον αέρα της, μετά από τόσα χρόνια, τόσο αποστασιοποιημένα και αντικειμενικά όσο αξίζει σε μια ψυχή.

Αφιερωμένο στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη (6 Μαρτίου).

Γιώργος Δημητρίου Χ.

2 σχόλια:

fractal είπε...

Με συγκίνησε η αναφορά σου στη Μελίνα.
Όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο μας λείπει.
Η συχαμερή φτώχια(όχι οικονομική) και η απαίσια μιζέρια που ξεχειλίζει από παντού φέρνουν τη φιγούρα της σαν οξυγόνο στη ψυχή μας.

Γιωργος Χ είπε...

Σ' ευχαριστώ Φράκταλ, που θυμάσαι κι εσύ τη Μελίνα. Η τόλμη στον τρόπο που γράφεις και η ατέλειωτη φαντασία σε συνδυασμό με τα όμορφα θέματά σου, συνδέουν μοναχικούς ανθρώπους όπως είναι οι περισσότεροι ταξιδιώτες του ιστοχώρου.
Συμφωνώ πως γινόμαστε όλο και φτωχότεροι στην κοινωνική και πολιτική μας ζωή σήμερα γιατί αποφεύγουμε με κάθε τρόπο να εκτεθούμε στα δημόσια πράγματα.
Η θαρραλέα γνώμη, η αγάπη για την πατρίδα και η επαναστατική θηλυκότητα έκαναν τη Μελίνα να ξεχωρίζει.
Πιστεύω πως τα κλεμμένα αγάλματα θα την υποδεχτούν πάλι κάποια μέρα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.
Εύχομαι να την ξαναδώ σε έναν άλλο κόσμο και σε έναν άλλο χρόνο.