Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015

Ετυμολογία μιας άρνησης

Όχι (επίρρημα). [Συναντάται] ως αρνητική απάντηση για την απόρριψη πρότασης, αιτήματος κλπ ή για την έκφραση διαφωνίας. (Μπαμπινιώτης, 2002, σ. 1292)
Το νεοελληνικό «όχι» προέρχεται από το αρχαίο «οὐκ» όταν μονιμοποιήθηκε η δασυμένη μορφή «οὐχ(ί)» που αρχικά απαντούσε μόνο πριν από δασεία [….] https://smerdaleos.wordpress.com/2013/11/17/  Οι ξένοι δεν υιοθέτησαν την άρνηση "Όχι" πιθανότατα γιατί δεν ταίριαζε φωνητικά στη γλώσσα τους, ηχούσε παράφωνα στην πολιτιστική τους αρμονία, ενώ, αντίθετα, αντέστρεψαν την έννοια της κατάφασης "Ναι", σε άρνηση "Νο" ακολουθώντας το αρχαίο λόγιο μόριο "νε" που σημαίνει το αντίθετο του δεύτερου συνθετικού λέξεων όπου χρησιμοποιείται όπως, για παράδειγμα, νηνεμία ή νηπενθής ' όλα τα συγχέουν αυτοί οι άνθρωποι!
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι θέλουν να μας πείσουν να χρησιμοποιούμε τη δική τους άρνηση ως δική μας κατάφαση. Τι λέτε: να αλλάξουμε τη γλώσσα μας για να κερδίσουμε την αποδοχή τους; Πώς; Δε σας ακούω ' γιατί ψιθυρίζετε; Μιλήστε! Μην κοιτάζετε γύρω σας ' μην φοβάστε! Η εποχή της επταετίας τελείωσε, η εποχή της πενταετίας τελείωσε (;) ' αυτοκτόνησαν, βέβαια, έως τώρα 7.000 άνθρωποι στην Ελλάδα για χρέη αλλά δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι γι αυτό. Ο αριθμός μπορεί να είναι πλασματικός ' φαίνεται πολύ μεγάλος για να είναι αληθινός. Ίσως, μάλιστα, και να είναι μόνο στη φαντασία των δημοσιογράφων που θέλουν να συκοφαντήσουν την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων γιατί τους απέκλεισαν από νέες μίζες ' ίσως η αστυνομία να παρερμήνευσε το χαρακτήρα αυτών των ανθρώπινων, παράπλευρων απωλειών της κρίσης, ίσως να είναι θεωρητικό τέχνασμα των επικοινωνιολόγων... δεν έχει σημασία ' φαντασία να έχετε και ελαστική ηθική να διαθέτετε κι όλα αυτά τα "επιστήμη, στερουμένη αρετής, πανουργία εστί" και τα παρόμοια είναι άτοπες απόψεις των αρχαίων μας προγόνων. 
Μπορείτε να συνεχίσετε να συνωστίζεστε έξω από τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων των τραπεζών και να αγανακτείτε με την "ανάλγητη" κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση των καθημερινών σας αναγκών -όσοι εθελοτυφλείτε- γιατί υπάρχουν και όσοι βλέπουν, ακούνε και καταλαβαίνουν!Τώρα, με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος, δείχνει να έφτασε η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσουμε ποιά επιθυμούμε να είναι η μητρική μας γλώσσα και, επομένως ποιά επιρρήματα, θα χρησιμοποιούμε από σήμερα και στο εξής. Όσοι είστε εκ πεποιθήσεως ξενόγλωσσοι,  μην ανησυχείτε, κάποια εταιρεία δημοσκοπήσεων θα βρεθεί να επαληθεύσει τα αποτελέσματα που προτιμάτε.

Γιώργος Δημητρίου Χ. 

2 σχόλια:

Θ.ΜΠΕΛΙΤΣΟΣ είπε...

Πάντως η στωικότητα που διαπιστώνω στις ουρές του 50άρικου είναι συγκινητική. Αν μη τι άλλο, οι συμπατριώτες μας, στην πλειοψηφία τους, υπομένουν με αξιοπρέπεια. Είναι από δυνατή φύτρα αυτός λαός. "Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια", όπως έγραψε ο Ρίτσος.

Γιώργος Χατζηαποστόλου είπε...

Μικρός τόπος - μεγάλος λαός που θέλει να ζήσει ειρηνικά και να προκόψει και συχνά λέει: πάρτε την ψήφο μου και χαρίστε μου ειρήνη και δουλειά! Τίποτ' άλλο.