Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Το πυγμαχικό σκάκι και η ρύθμιση της επιθετικότητας


  

Θυμάμαι, ρώτησαν τον Ούλοφ Πάλμε γιατί ασχολήθηκε με την πολιτική και αφού σκέφθηκε για λίγο τους απάντησε χαμογελώντας αινιγματικά με τα εξής, περίπου, λόγια: "Μου άρεσε το μποξ, μου άρεσε και η πολιτική και είπα να τα συνδυάσω!"
Τα χρόνια πέρασαν, η ανθρώπινη επιθετικότητα αυξήθηκε κατακόρυφα και τα τελευταία χρόνια στους αγανακτισμένους και διαταραγμένους πρώην μαθητές που εισέβαλαν σε σχολεία των ΗΠΑ και σκότωναν  μαθητές και καθηγητές, επειδή με κάποιο τρόπο θεωρούσαν πως τους είχαν προσβάλει στο παρελθόν, προστέθηκαν οι ισλαμιστές καμικάζι του ΙΣΙΣ που σκοτώνουν αδιακρίτως χριστιανούς σε χώρες της Δύσης (Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία).
Τότε που είχα δει το συγκεκριμένο στιγμιότυπο με τον Πάλμε, στην τηλεόραση, δεν φανταζόμουν πως θα μπορούσε να συνδυαστεί όχι μόνο η πολιτική, δηλαδή η ατομική στάση / η κοινωνική ζωή με την πυγμαχία αλλά και το κορυφαίο πνευματικό παιχνίδι -το σκάκι- με την πυγμαχία ' και όμως, συνέβη και μάλιστα με επιτυχία. 
Όσο και αν φαντάζει αταίριαστο ή ανεδαφικό, ο σκοπός του νέου αθλήματος είναι να ρυθμίσει την επιθετικότητα του παίκτη - αθλητή ώστε να είναι διαρκώς σε θέση να μεταπηδά από το σωματικό στο πνευματικό πεδίο του αγώνα, χωρίς να ξοδεύει ολόκληρη τη ζωτική και διανοητική του ενέργεια ούτε στο ένα ούτε το άλλο ' διαφορετικά θα ηττηθεί από τον αντίπαλο.

"Θα μπορούσε το πυγμαχικό σκάκι να  εκτονώσει την επιθετικότητα στην Αριζόνα και παραπέρα;"
Το άρθρο δημοσιεύθηκε από την Andrea Kuszewski στις 10 Ιανουαρίου του 2011 

Τηλεμεταφορά, μανδύες αορατότητας, μυρωδιά-o-όραμα, τρισδιάστατη εκτύπωση, ακόμη και ολογράμματα, ήταν όλα ιδέες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην επιστημονική φαντασία, και τώρα είναι πραγματικά προϊόντα και τεχνολογίες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης από τους επιστήμονες. Αν και αυτό είναι κοινό σε τομείς όπως η πειραματική φυσική, δεν είναι τόσο συχνό ότι η γνωστική νευροεπιστήμη και η εφαρμοσμένη ψυχολογία αξιολογεί στοιχεία που προέκυψαν από αυτό το είδος της φαντασίας.
Το πυγμαχικό σκάκι, ένα υβρίδιο που συνδυάζει το αθλητικό σκάκι και την πυγμαχία, έκανε την πρώτη εμφάνισή του στις σελίδες ενός εικονογραφημένου μυθιστορήματος του 1992 από τον Enki Bilal, το Froid Equadeur, ή Ψυχρός Ισημερινός. Συνδυάζοντας αυτό που περιγράφεται ως το νούμερο "ένα" φυσικό άθλημα (πυγμαχία) και το νούμερο "ένα" άθλημα σκέψης (σκάκι), σε ένα εντελώς νέο υβριδικό άθλημα, το πυγμαχικό σκάκι ήταν γραφτό να οργανωθεί η απόλυτη δοκιμασία του σώματος και του μυαλού.
Το 2003, ο Ολλανδός καλλιτέχνης Iepe Rubingh ήθελε να δώσει αυτή την αντίληψη της ζωής. Είδε τις δυνατότητες για ένα απίστευτα προκλητικό νέο άθλημα που απαιτεί τη σωματική δύναμη και την ευκινησία, τις ανώτερες δεξιότητες επίλυσης ενός προβλήματος, και πάνω απ’ όλα, απίστευτη διανοητική πειθαρχία και έλεγχο. Δεν είναι πλέον μόνο ένα παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας, το πυγμαχικό σκάκι είναι τώρα ένα από τα νεότερα αθλήματα της μόδας στην Ευρώπη και κερδίζει γρήγορα τη δημοτικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. 
Το πιο εντυπωσιακό πράγμα για το πυγμαχικό σκάκι, είναι ότι δεν έχει τις ρίζες του στην επιστημονική φαντασία ' η ακραία σωματική ικανότητα και η ψυχική ανδρεία -απαραίτητες για την κυριαρχία- είναι η δυνατότητα του εγκεφάλου να αλλάζει από το ίδιο το άθλημα. [....] Αυτό μπορεί να φαίνεται απίθανο, δεδομένου ότι το πυγμαχικό σκάκι είναι άθλημα επαφής, αλλά επιτρέψτε μου να το εξηγήσω.  

Πυγμαχικό Σκάκι - το νέο ακραίο άθλημα
Το πυγμαχικό σκάκι χωρίζεται σε έντεκα σύντομους γύρους, γρήγορα περιστρεφόμενους, δηλαδή, έξι γύρους του σκακιού διάρκειας τεσσάρων λεπτών, που εναλλάσσονται με πέντε γύρους της πυγμαχίας διάρκειας τριών λεπτών. Η νίκη επιτυγχάνεται με νόκ- άουτ, ή ματ και σε  περίπτωση ισοπαλίας, καθορίζεται ο νικητής στα σημεία.
Η ιδέα της εκτέλεσης σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας  (πυγμαχία), καθώς και ένα υψηλό διανοητικό επίπεδο (σκάκι) φαίνεται αρκετά επίπονη. Αλλά δεν είναι μόνο η φυσική προσπάθεια καθώς η διανοητική προσπάθεια του συνδυασμού των δύο αθλημάτων που το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο, είναι η σταθερά εναλλασσόμενη εμπρός και πίσω [κίνηση] μεταξύ των δύο αθλημάτων που είναι η πραγματική πρόκληση. Τι είναι αυτό σχετικά με τους εναλλασσόμενους γύρους που το κάνουν τόσο έντονα απαιτητικό;  Είναι ενδιαφέρον ότι η απάντηση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Η δύναμη ενός πυγμάχου παγκόσμιας κλάσης και η υψηλή κατάταξη ενός σκακιστή δεν θα έχουν καμία χρησιμότητα αν ένας παίκτης δεν έχει τη μία πολύ σημαντική δεξιότητα -την ικανότητα να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα συναισθήματά του, προκειμένου να διατηρήσει τον γνωστικό έλεγχο.

Η πρόκληση της εναλλαγής αντικειμένου αθλητικής δραστηριότητας
Σε κάθε πυγμάχο-σκακιστή θα πω ότι το πιο δύσκολο κομμάτι του αθλήματος είναι η στιγμή που θα μεταβεί στον επόμενο γύρο. Ναι, η πυγμαχία προϋποθέτει φυσικά κόστος σε ενέργεια και το σκάκι χρειάζεται υπερβολική συγκέντρωση, αλλά είναι το έργο-μεταγωγής που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. [....]

Τι σημαίνει η συγκίνηση για τη συμπεριφορά
[...] ... η συναισθηματική κατάσταση σας βοηθά να έχετε την αίσθηση του τι συμβαίνει και να επιλέξετε τις κατάλληλες αντίστοιχες συμπεριφορές για να συμμετάσχετε σε αυτό. Είναι η κατάσταση της εγρήγορσης, υψηλή-χαμηλή, ευτυχισμένος-δυστυχισμένος, που θα καθορίσει το πως το μυαλό σας ανταποκρίνεται στις επιμέρους καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν είστε εξαιρετικά νευρικός ή αναστατωμένος, θα ερμηνεύσετε μια διφορούμενη κατάσταση πολύ διαφορετικά από ό,τι θα κάνατε αν ήσασταν ήρεμοι. Επί πλέον, εάν είστε σε μια αυξημένη κατάσταση διέγερσης (δηλαδή, πολύ υψηλή για ό,τι απαιτεί η κατάσταση) αυτή πρόκειται να επηρεάσει το πόσο καλά είστε σε θέση να επικεντρωθείτε σε μια γνωστική δραστηριότητα.[....]

Το όφελος του προ-μαθησιακού συναισθηματικού ελέγχου 
Πάρτε αυτό το παράδειγμα που μόλις ανέφερα και αφορά μια πάλη ακριβώς πριν τις εξετάσεις σας. Αν έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπως αυτή, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να εστιάσετε όταν τα συναισθήματά σας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έτσι, τώρα φανταστείτε πως σας παρουσιάζεται η ίδια κατάσταση, και αντί να χρησιμοποιήσετε ένα επιχείρημα, που θα ήταν σε θέση να διατηρήσει την ψυχραιμία σας, να συζητήστε το πρόβλημα με ηρεμία, εμπλέξετε συναισθηματικά τον εαυτό σας να εργαστεί πάνω σε αυτό. Σίγουρα, με δεδομένη την πιο ήρεμη κατάσταση σας, θα διαχειριστείτε πολύ ευκολότερα τη συγκεκριμένη δοκιμασία.
Τώρα τι γίνεται αν έλεγα ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, όταν παρουσιάζεται μια συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση, ακόμη και πριν αυτή συμβεί; Πολλές τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς περιλαμβάνουν σενάρια  εξάσκησης, όπου ενισχύονται η επιθυμητή απάντηση, ή χρησιμοποιείται η καταστολή ή η επαναξιολόγηση προκειμένου να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά ως αντίδραση  σε μια προβληματική κατάσταση. Αυτό το είδος της συμπεριφοράς κατάρτισης χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια ή μετά τη στοχευμένη κατάσταση για να βοηθήσει ένα άτομο να αναπτύξει νέες συμπεριφορές για να αντικαταστήσει αυτή τη δυσπροσαρμογή σε αυτά, όπως η εκμάθηση να σταματήσει και να μετρά μέχρι το δέκα πριν απαντήσει σε ένα επιχείρημα.
Αυτοί οι τύποι των τεχνικών συμπεριφοράς έχουν την επιτυχία τους, αλλά οι ερευνητές (pdf) βρήκαν ότι όταν διαμορφώνουν τη συναισθηματική αντίδραση πριν συμβεί η κατάσταση, αντί να την τροποποιήσουν αργότερα, υπάρχει ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας για την αλλαγή, και υπάρχουν λιγότερες αρνητικές επιδράσεις και παρενέργειες (αυξημένος καρδιακός ρυθμός, υψηλότερη πίεση- απόκριση). Με άλλα λόγια, όταν η κανονικοποίηση του συναισθήματος γίνεται αυτόματα, το άτομο δεν αισθάνεται πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως, ας πούμε, κάποιος που προσπαθεί ενεργά να καταστείλει μιαν αντίδραση. Προφανώς ο στόχος εδώ είναι, κατά την παρουσία μιας αγχωτικής κατάστασης, να έχετε την κατάλληλη, αυτόματη ρύθμιση των συναισθημάτων σας, πριν από οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε μπροστά σε αντιξοότητες και να παίρνουμε σαφείς αποφάσεις, διατηρώντας τη θέση του επικεφαλής σε μια αποστολή. Επομένως, πώς θα μάθουν αυτά τα διανοητικά τεχνάσματα;
Και το μεγάλο ερώτημα είναι: μπορεί το πυγμαχικό σκάκι να είναι ένα μέσο εκπαίδευσης για να διδάξει την αυτόματη ρύθμιση των συναισθημάτων; Βεβαιωθείτε ότι μπορεί! [....]

Το συναρπαστικό μέρος
Τώρα που έχουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη της ρύθμισης αυτών των συναισθημάτων, πώς μπορεί να διδαχθεί και να επιτευχθεί, τι σημαίνει για το μέλλον των καινοτόμων μεθόδων σχετικά με την προληπτική θεραπεία, για την προβληματική συμπεριφορά
Ας δούμε ένα παράδειγμα που είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε μένα: στρατηγικές αντι-εκφοβισμού. Ως θεραπευτής συμπεριφοράς που εργάζεται σε σχολεία, έχω υπάρξει μάρτυρας και συμμετείχα σε αρκετά διαφορετικά είδη προγραμμάτων κατά του εκφοβισμού. Κάθε πρόγραμμα ποικίλλει όσον αφορά το ακριβές περιεχόμενό του, αλλά γενικά, όλα φαίνεται να έχουν επικεντρωθεί στο πώς να αντιδράσουν σε εκφοβισμό, είτε να τον καταγγείλουν σε ένα δάσκαλο, ή να προσφύγουν στην κατά πρόσωπο αντιμετώπιση αυτού που φοβερίζει. Όλα αυτά είναι καλά πράγματα να διδάξετε ' μην με παρεξηγήσετε. Αλλά τι θα γινόταν εάν μπορούσαμε να στοχεύσουμε ένα πρόβλημα συμπεριφοράς πριν καν προκύψει;
Ο συνδυασμός αθλημάτων όπως η πυγμαχία και το σκάκι -αυτά που αφορούν τη γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των φυσικών δραστηριοτήτων που παράγουν αδρεναλίνη, και των έντονων γνωστικών διεργασιών, είναι ιδανικός για την εκπαίδευση στη ρύθμιση των συναισθημάτων.  Μπορεί να φαίνεται ότι μια δραστηριότητα όπως η πυγμαχία θα προωθήσει την επιθετικότητα, αλλά αντίθετα, όταν συνδυάζεται με το σκάκι, χρησιμοποιώντας σύντομους, εναλλασσόμενους γύρους, δεν υπάρχει χρόνος για να οικοδομήσει την επιθετικότητά του ο αθλητής / παίκτης -αλλιώς θα χάσει το παιχνίδι. Εάν έχετε εκπαιδεύσει τα παιδιά σχετικά με το πώς να ελέγχουν τη συναισθηματική συμπεριφορά τους ή την επιθετικότητά τους πριν επιτεθούν σε ένα άλλο παιδί, τότε βασιστείτε σε αυτά τα πρότυπα της επιτυχημένης συμπεριφοράς και είστε ένα βήμα μπροστά από το πρόβλημα, αντί να το κυνηγάτε από πίσω. Για να μην αναφέρουμε, πως η έγκαιρη παρέμβαση για τυχόντα προβλήματα συμπεριφοράς σημαίνει σχεδόν, πάντα,  μακροπρόθεσμα, ένα υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας.
Είμαστε σύμφωνοι πως τα πολύ μικρά παιδιά ίσως να μην είναι αυτά που θα πρέπει να ασχολούνται ειδικά με το πυγμαχικό σκάκι (το βλέπω πιο κατάλληλο για εφήβους και νεαρούς ενήλικες), αλλά οποιοδήποτε σωματικό άθλημα σε συνδυασμό με  εναλλασσόμενο γνωστικό έργο, που χρησιμοποιούν αυτές τις ίδιες αρχές, θα ήταν εξίσου σημαντικό. [...] Αντί να χρησιμοποιούμε την επανορθωτική «προσέγγιση του επιδέσμου (τσιρότου)» για την αντιμετώπιση ορισμένων από αυτά τα θέματα, όπως η παιδική επιθετικότητα και ο εκφοβισμός, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την επιστημονική γνώση για να καταλήξουμε σε ορισμένες καινοτόμες νέες λύσεις. Με το να είναι αρκετά δημιουργικά, δεν θα μπορούσε μόνο να παρασύρει τα παιδιά που εμπλέκονται με ενθουσιασμό, στη δική τους ψυχική ευεξία, αλλά θα μπορούσε, πραγματικά, να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς και την επιθετικότητα πριν αρχίσουν να την εκδηλώνουν. Είναι το πυγμαχικό σκάκι η μόνη λύση για την παραγωγή καλά προσαρμοσμένων και συναισθηματικά σταθερών ενηλίκων; Όχι, αλλά είναι μια διασκεδαστική αφετηρία για να ξεκινήσετε. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι πρόθυμη να πολεμήσω λίγο, για ένα καλύτερο μέλλον. Εσύ, είσαι; 

Βιβλιογραφία:
Calkins, S. D. (2010). Σχόλιο: εννοιολογικές και μεθοδολογικές προκλήσεις για τη μελέτη του κανονισμού του συναισθήματος και της ψυχοπαθολογίας. Εφημερίδα της Ψυχοπαθολογίας και της αξιολόγησης της συμπεριφοράς, 92-95.
Iris Β Mauss, C. L. (2007). Αυτόματη ρύθμιση συγκίνησης κατά τη διάρκεια πρόκλησης θυμού. Journal of Experimental Social Psychology, 698-711.
Kring, A. M. (2010). Το μέλλον των Ερευνών Συναισθήματος στη μελέτη της Ψυχοπαθολογίας. Επανεξέταση της συγκίνησης, 225-228.
Lawrence E. Williams, J. A. (2009). Ο ασυνείδητος κανονισμός του Συναισθήματος: η ασυνείδητη επαναξιολόγηση του σκοπού ρυθμίζει τη  συναισθηματική αντιδραστικότητα. Συγκίνηση, 847-854.
Maor Katz, Γ L.-C. (2009). Η προμετωπιαία πλαστικότητα και το άγχος του Εμβολιασμού- Induced ανθεκτικότητα. Αναπτυξιακή Νευροεπιστήμη, 293-299.
Sloan, A. M. (2009). Κανονισμός συγκίνησης και Ψυχοπαθολογία: Μια Μετα-διαγνωστική προσέγγιση για την αιτιολογία και τη θεραπεία. Guilford Press.
Παγκόσμιος Οργανισμός Chessboxing. (Ν.Ο.). Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 2011, από wcbo.org.
Ann M. Kring και Denise Μ Sloan Η Ρύθμιση της Συγκίνησης και η  Ψυχοπαθολογία: Μια Μετα-διαγνωστική προσέγγιση για την αιτιολογία και τη θεραπεία.
Iris Β Mauss, Crystal L. Cook, και James J. Gross Αυτόματη ρύθμιση της Συγκίνησης κατά της πρόκλησης θυμού.

Μ. Lawrence E. Williams, John A. Bargh, Christopher C. Nocera
, και Jeremy R. Gray Ο ασυνείδητος κανονισμός του συναισθήματος: η ασυνείδητη αξιοποίηση των στόχων που ρυθμίζουν τη συναισθηματική αντιδραστικότητα.
Η προμετωπιαία πλαστικότητα και το άγχος του Εμβολιασμού-Induced Resilience από Maor Katz, Chunlei Liu, Μαρία Schaer, Karen J. Parker, Marie-Christine Ottet, Averi Epps, Christine L. Buckmaster, Roland Bammer, Michael E. Moseley, Alan F. Schatzberg, Στεφάνου Eliez και David M. Λυών.

Ann Kring Το μέλλον της έρευνας του συναισθήματος στη μελέτη της ψυχοπαθολογίας.

Πηγή:

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηαποστόλου


Δεν υπάρχουν σχόλια: