Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Ο βασιλιάς κι ένας δικτάτορας


Η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση δεν αποτελείται από μια σειρά τυχαίων, συμπτωματικών και ασύνδετων μύθων και ιστοριών που συντηρούμε εμείς στη μνήμη μας για να μπορούμε να καμαρώνουμε σαν νεόπτωχοι με ένδοξο παρελθόν, αλλά μια ζωντανή και εξελισσόμενη πραγματικότητα. 
Έχω δει αυτό και άλλα σχετικά βίντεο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και ανατριχιάζω κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη. Η ιστορία του μαρμαρωμένου βασιλιά δεν αφορά τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, αλλά τον Ιωάννη Βατάτζη. Σημειώνω την υπερβατική  συνάντηση Μακρυγιάννη - Βατάτζη (Οράματα και θάματα). Είδα άφωνος προ καιρού τον Τσαβούσογλου να ειρωνεύεται μουρμουρίζοντας μπροστά στις κάμερες -παρουσία νομίζω του Ερντογάν- τον μαρμαρωμένο βασιλιά σαν μύθο ανύπαρκτο και κατασκευασμένο από τους χριστιανούς για να συντηρούν στην ιστορική τους συνείδηση το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας. 
Ο στρατάρχης Χαφτάρ έχει δίκιο' είναι πραγματικά τυχοδιώκτης και ανόητος ο Τούρκος πρόεδρος και ο Τσαβούσογλου ένα δειλο ανθρωπάκι που είναι όργανο του προέδρου, χωρίς προσωπικότητα και πρωτοβουλία. Ο Δον Κιχώτης και ο Σάντσο Πάντσα αλά Τούρκα.
Ο Άγιος Παϊσιος έλεγε πως "οι Τούρκοι έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους" δηλαδή μεταφέρουν οι ίδιοι την καταστροφή που έρχεται για τη χώρα τους.
Ο Ερντογάν αποσιωπά και αποκηρύσσει την ελληνική καταγωγή του από την Ποταμιά της Ριιζούντας του Πόντου αλλά αυτό δεν θα τον βοηθήσει να γίνει Κεμάλ' ο Κεμάλ είχε σημαντικές πολιτικές και στρατιωτικές ικανότητες -αν και δεν μπορούσε να αποφασίσει σε ποιό φύλο τελικά ανήκε- καθώς κάθε 15 ημέρες -σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες- άλλαζε γούστα. 
Ο Τούρκος πρόεδρος, αντίθετα, μέσα από τη σεξουαλική ακράτειά του, παριστάνει τον νέο και τον υπεράντρα και από αυτή την ψυχολογική εμμονή αντλεί όλο το θράσος να κάνει "ότι γουστάρει" και να δίνει λογαριασμό μόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους μέσα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα αγνοεί ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο με πρώτους απ' όλους τους Κούρδους και ακολούθως την Κύπρο και την Ελλάδα.
Αν προσέξετε πως βαδίζει και πόσο γερασμένος δείχνει, θα καταλάβετε πως λίγα είναι τα ψωμιά του. Πάντως, φαίνεται πως θα ζήσει τουλάχιστον 3-4 χρόνια ακόμα, μόνο και μόνο για να μας μπλέξει σε περιπέτειες.
Αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική σαν το παιχνίδι των παπατζήδων στο Μοναστηράκι: εδώ παππάς, εκεί παππάς, που είναι ο παππάς; Γι αυτό και κάνει παράλληλες κινήσεις (αεροπορικές παραβιάσεις του εληνικού ενάριου χώρου) σε διαμετρικά αντίθετες περιοχές του Αιγαίου: Καστελόριζο και Μεγίστη από τη μια πλευρά, Οινούσσες και νήσος Παναγιά από την άλλη και ο παππάς μπορεί να βρεθεί στο μεσαίο χαρτί είτε Ίμια (ξανά) λέγεται αυτό, είτε Αγαθονήσι και Γαϊδουρονήσι.
Ο φουκαριάρης ο Ταγίπ είναι μεγαλομανής έως παραφροσύνης. Νομίζει πως επειδή η Τουρκία ήταν υπόδειγμα υπάκουου συμμάχου για τις ΗΠΑ και όλες τις μεγάλες χώρες της Δύσης για περισσότερο από 70 χρόνια, είναι σε θέση  με ανατολίτικες κουτοπονηριές να εξαγοράσει την ανοχή των παραδοσιακών δυτικών συμμάχων του.
Το κόλπο της αγοράς πανάκριβων οπλικών συστημάτων όπως τα F-35 φαίνεται να εξασφαλίζει προς το παρόν την ανοχή του Τραμπ, αλλά έως πότε; 
Η σιωπή, κατ' αρχάς, των Αμερικανών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν ήταν απόρριψη, όπως αποδείχθηκε, των ελληνικών θέσεων, αλλά μελετημένη και νηφάλια κίνηση από το μέρος της υπερδύναμης. 
Αν είχε λίγο μυαλό ο Ερντογάν θα έπρεπε να τρέμει τα διαστήματα σιωπής των Αμερικανών, στις αυθαίρετες κινήσεις που κάνει, κάθε τόσο, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, ήξερε τι έλεγε για τον μαρμαρωμένο βασιλιά και θα φανεί στο άμεσο μέλλον.
Ο Τούρκος πρόεδρος επειδή εκτός των άλλων πάσχει και από μια θρησκευτική ιδεοληψία του πεπρωμένου που ακολουθεί χρονολογικές επετείους όπως την ίδρυση του νέου τουρκικού κράτους, ' τη μαύρη -για τους Τούρκους- επέτειο της ελληνικής Επανάστασης του 1821 που κλείνει 200 χρόνια στη  χρονιά που έρχεται και της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 που επίσης γιορτάζεται ως απελευθερωτική επέτειος από τους Τούρκους, θα κάνει όλα τα λάθη που μπορεί να κάνει ένας ηλίθιος, μαζεμένα, στα χρόνια που έρχονται.
Δηλαδή, θα δοκιμάσει να καταλάβει δύο νησιά -έστω και βραχονησίδες- για να δείξει στους πολιτικούς του αντιπάλους πόσο δυνατός πολιτικός, θρησκευτικός και στρατιωτικός ηγέτης είναι, ενώ δεν θα παραλείπει να παίρνει τα βιάγκρα του ή ότι άλλο του δίνουν για να δείχνει πόσο σκληρός άντρας είναι' κι όσο αντέξει.
"Ο αυνανισμός στην εξουσία", για να μην πω "η μ..... ία στην εξουσία" και με παρεξηγήσετε.
Αν ζούσε ο αείμνηστος Μίμης Φωτόπουλος θα έλεγε με τη γνωστή μάγκικη προφορά του, στον μεν Τσαβούσογλου: "Κατέβα απ' το γαϊδούρι γιατί τ' αφαλόκοψες" και στον δε Ερντογάν: "Σκουπίσου κι απόφαγες".

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/879013/h-elliniki-katagogi-toy-erntogan-poio-itan-to-epitheto-toy

Γιώργος Χατζηαποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: