Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Μια πραγματικά μελαχροινή Ελληνίδα

Μια διαφορετική Ελληνίδα
Η ιστορία της Καντίτζα Σανκό, της κυρίας από τη Σιέρα Λεόνε που συνόδευσε τον κ. Τσίπρα στη δεξίωση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ (αποσπάσματα του άρθρου)

Αν δεν υπήρχε ο λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είχε κλέψει την παράσταση! Πέμπτη βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο και υπό το αυστηρό πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας μια ασυνήθιστη παρουσία τραβά επάνω της όλα τα βλέμματα των προσκεκλημένων του 34ου εορτασμού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Είναι η Καντίτζα Σανκό, μια 23χρονη κοπέλα με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε, που συνοδεύει τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρα. Η κυρία Σανκό, δίχως ίχνος άγχους ή πλήξης, συνομιλεί με τον κ. Κ.Παπούλια, με τους αρχηγούς των κομμάτων, με τη στρατιωτική ηγεσία, ακόμη και με τη μητέρα του προέδρου του ΠαΣοΚ κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. Με μεγάλη άνεση δίνει συνεντεύξεις στους τηλεοπτικούς ρεπόρτερ και γίνεται το πρόσωπο της βραδιάς 34 χρόνια μετά την πτώση της Δικτατορίας.
Μια χαρούμενη οικογένεια από το Φρίταουν
Η Καντίτζα Σανκό γεννήθηκε το 1985 στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φρίταουν. Οταν ήταν ακόμη βρέφος, ο πατέρας της Πάτρικ Σανκό ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει και να εργαστεί. Στα δύο της χρόνια, η μητέρα της Αουα Σανκό ακολούθησε τον σύζυγό της στη χώρα μας και η μικρή τότε Καντίτζα έμεινε με τη γιαγιά της. Εννέα χρόνια μετά, μεσούντος του εμφυλίου που διέλυσε τη χώρα, η γιαγιά της έφυγε από τη ζωή. Ελλείψει οποιουδήποτε προσώπου εμπιστοσύνης, οι γονείς της πήραν την απόφαση να τη φέρουν στην Ελλάδα. Στην ηλικία των 11, η Καντίτζα άφησε την πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε και βρέθηκε μαθήτρια στην Αθήνα. Πήγε γυμνάσιο στη Βαρυμπόμπη, λύκειο στην οδό Λιοσίων και στη συνέχεια σπούδασε Νοσηλευτική σε ΤΕΕ. Σήμερα εργάζεται σε κομμωτήριο της Αγίας Παρασκευής. «Είμαι πολύ χαρούμενη για την Καντίτζα» σημειώνει η μητέρα της Αουα. «Ηρθαμε στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια, γιατί στην πατρίδα μου τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Δεν υπήρχαν δουλειές και μετά ήρθε και ο πόλεμος» λέει. Και προσθέτει: «Ηρθαμε για μια καλύτερη ζωή και τη βρήκαμε, όμως έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τα χαρτιά».

ΤΟ ΒΗΜΑ -
http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080726&nid=9313178&sn=&spid=
Ημερομηνία δημοσίευσης 26/7/2008

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Μαζεύοντας τα "κομμάτια" μας!

Αθήνα
Συμφωνία υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με την Σέλμπι Γουάιτ, φιλάνθρωπο και συλλέκτρια αρχαιοτήτων, που έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Ν.Υόρκης. Το Ινστιτούτο προωθεί τη μελέτη του αρχαίου κόσμου, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα δύο αρχαιότητες από τη συλλογή της.
Οι αρχαιότητες αυτές, όπως θεωρεί το υπουργείο Πολιτισμού, είναι αντικείμενα παράνομης ανασκαφής και εξαγωγής από την Ελλάδα και η κ. Γουάιτ τις απέκτησε καλή τη πίστη.
Το πρώτο αντικείμενο είναι το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης που απεικονίζει έναν πολεμιστή και έναν νέο, η οποία χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.
Το κάτω μέρος της στήλης βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 κατά τη διάρκεια ανασκαφής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ιδιοκτησία ιδιώτη στο Πόρτο Ράφτη Αττικής και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας.
Για πρώτη φορά μετά από [τόσους αιώνες], τα δύο τμήματα της στήλης ενώνονται και θα εκτεθούν στον τόπο προέλευσής τους, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο και ακέραιο σύνολο.
Το δεύτερο αντικείμενο είναι ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας που χρονολογείται περίπου στο 340 π.Χ. Σύμφωνα με Έλληνες αρχαιολόγους προέρχεται από την Πιερία στη Βόρεια Ελλάδα και κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκε κατά τη διάρκεια παράνομης ανασκαφής σε βασιλικό τάφο της περιοχής.
Και οι δύο αρχαιότητες είναι σημαντικές και σπάνιες. Ο επαναπατρισμός τους θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Αρχικά θα εκτεθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε μουσεία στις περιοχές προέλευσής τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
11/07/08 20:24