Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Αγάπης γόνος γόνιμος


Gilbert: William Shakespeares Plays

Ο Σαίξπηρ υπολογίζεται πως γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1564  και βαπτίσθηκε, (όπως συνηθιζόταν τότε) λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του, δηλ. στις 26 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Συμπτωματικά απεβίωσε στις 23 Απριλίου του 1616. Η 23η Απριλίου συμβαίνει να είναι ημέρα γιορτής του Αγίου Γεωργίου και ημέρα της ονομαστικής μου γιορτής. Δεν γνώριζα αυτές τις λεπτομέρειες και αν συνυπολογίσω πως λατρεύω τον τρόπο που γράφει τόσο τα σονέτα όσο και τα θεατρικά του έργα είμαι βέβαιος πως υπάρχει έντονη συναισθηματική συγγένεια με τον συγγραφέα.
Σε ότι αφορά το νεανικό του έργο Αγάπης Αγώνας Άγονος βρίσκω πως για άλλη μια φορά, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους μεγάλους συγγραφείς, αποκαλύπτει, φωτίζει και εξαγνίζει -φέρνοντας ακριβώς στο φως- υπόγειες σκέψεις, επιθυμίες και στάσεις του αναγνώστη που παρέμεναν στο παρασκήνιο της πραγματικότητας σαν νεαροί άπειροι ηθοποιοί που ντρέπονταν να εμφανιστούν μπροστά στο μεγάλο κοινό.
Το θεατρικό έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε από τον Βασίλη Ρώτα και τυπώθηκε στις εκδόσεις Ίκαρος, ενώ, τα τελευταία χρόνια εξαιρετικές μεταφράσεις των σονέτων και θεατρικών έργων του ποιητή έχει κάνει ο Διονύσης Καψάλης.
Απόψε ξενύχτισα να διαβάζω το θεατρικό του έργο που προανέφερα, χωρίς να το τελειώσω. Έχει ο Θεός. Να αυτό μου αρέσει στο ιστολόγιο και σε άλλες διαδικτυακές τοποθεσίες: μπορείς να επανέρχεσαι, να προσθέτεις, να αφαιρείς, να διορθώνεις, ακόμα και να καταργείς κάποιες φορές, χωρίς να κάνεις "μουτζούρες" όπως στο χαρτί, να αφήνεις κενά και να αντιμετωπίζεις κάθε στιγμή τις συγγραφικές και αισθητικές σου ανεπάρκειες.
Παρότι το έργο αυτό του Σαίξπηρ είναι από τα πρώτα που έγραψε είναι φανερό πως προμήνυε ότι ο αγώνας της ζωής του θα ήταν, τόσο γόνιμος, όσο και συνοδευμένος από την αγάπη.

Συμβαίνει να έχω το συγκεκριμένο βιβλίο του συγγραφέα σε αυτή την έκδοση:
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Αγάπης αγώνας άγονος, μτφρ. Βασίλης Ρώτας, Εκδ. Ίκαρος 1966,
στην αγγλική έκδοση των Απάντων του: 
William  Shakespear's, The Works (Complete), Black's Readers Service Company 1937, p.p. 1312
ενώ υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή στον τόπο:
file:///C:/Users/User/Downloads/epdf.pub_-.pdf

Γιώργος Χατζηαποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: